Monument overgedragen aan groep 7

Groep 8 van protestante christelijke basisschool Schoter Duijn heeft woensdagmorgen het monument “Voor hen die vielen” overgedragen aan de leerlingen van groep 7. De school heeft het monument geadopteerd, het is hun verantwoordelijkheid om het hele jaar door het monument en de omgeving schoon en netjes te houden. Elk jaar wordt het monument overdragen aan groep 7.

Verschillende mariniers van de Koninklijke Marine verzorgden de overdracht. Om 11:00 uur werd het eerste woord door een van de mariniers gedaan.”Dit monument is in eerste instantie opgericht ter nagedachtenis aan de 58 marinemensen die tijdens en vlak na de Eerste Wereldoorlog om het leven zijn gekomen. Tevens herinnert dit monument ons aan de capitulatie van Japan in 1945 en aan de Nederlandse mariniers die in het voormalig Nederlands Indië door oorlogshandelingen om het leven zijn gekomen, veel daarvan tijdens de slag om de Javazee. Andere verloren het leven als dwangarbeider of in de jappenkampen.”

“Het monument bestaat uit een natuurstenen obelix van acht meter hoog. Alles aan dit monument betekent wel iets. Aan de voorzijde zien jullie een vrouwfiguur, Maria. Zij stelt het Nederlands volk voor en steunt met haar linkerhand op een anker. Het anker geeft aan dat het Nederlandse volk vertrouwt op zijn zeemacht. Haar rechterhand strekt zij zegenend uit over een slachtoffer die bedekt is met de Nederlandse vlag. Het kind in haar armen dat de plooi van de vlag vasthoudt, is het symbool voor de volgende generatie als uiting van hoop op de toekomst.” Na zijn woorden werd een gedicht voorgelezen door een van de juffen. Toen was het tijd om de Nederlandse vlag half stok te hijsen. Dit werd gedaan door twee leerlingen.

De geschiedenis
Wethouders Peter de Vrij en Michiel Wouters waren ook aanwezig bij de overdracht. “In mei 1940 worden de bewoners van Den Helder opgeschrikt door sirenegeloei”, vertelde De Vrij. “De Tweede Wereldoorlog begon en toen op 14 mei de capitulatie was getekend, was voor velen de oorlog voorbij, maar voor Den Helder begon die pas. Op de avond van 14 mei vielen er vele bommen op de stad en op 24 en 35 juni viel er weer een bommenregen. Veel toenmalige stadgenoten kwamen om het leven tijdens deze bombardementen.”

“Gedurende die vijf oorlogsjaren is de stad dood geworden, het gras groeide tussen de straatstenen, ramen waren kapot, deuren hingen uit hun scharnieren, tuinen waren verwilderd. Den Helder was nog erger verminkt door de aanleg van de Atlantik Wall en de sloop van vele huizen in de Westraat, Hoofdgracht en de Kanaalweg. Tijdens de vijf jaar dat de oorlog heeft geduurd is Den Helder voor zover nu bekend 199 maal gebombardeerd. In mei 1945 werd Den Helder bevrijd, er woonden nog nauwelijks mensen in de stad. De stad was tot in zijn ziel getroffen en eigenlijk zijn wij nu nog steeds bezig met het herbouwen van onze stad door haar weer een stadshart te geven.”

Na de kwetsbare woorden van De Vrij kwamen er drie leerlingen van groep 8 naar voren. Om de beurt lazen ze een gedicht voor. Gevolgd door een marinier die op de trompet het signaal Taptoe speelde. Na het signaal werd er een minuut stilte gehouden en het verkeer rondom het monument werd stilgelegd.

 

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie