Mogelijk toch minder vergunningen pulsvisserij

De haven van Den Helder

Veel meer Nederlandse vissers dan gedacht dreigen nog dit jaar hun pulsvisvergunning te verliezen. Onlangs gingen Noord-Hollandse pulsvissers nog naar Den Haag om te protesteren tegen een mogelijk Europees verbod op hun professie.

Vorige week kregen 42 van de circa 80 Nederlandse visbedrijven nog te horen dat ze hun pulsvisvergunning waarschijnlijk tot halverwege 2021 kunnen behouden. Dat leek het resultaat van onderhandelingen in Brussel en Straatsburg, maar die belofte staat nergens zwart op wit, meldt mediapartner NH Nieuws nu. In de akkoorden staat dat slechts vijf procent van de vloot van een land mag blijven vissen met pulstuig. Dat zijn geen 42, maar zo’n tien tot vijftien Nederlandse schepen. Dat zou betekenen dat het ministerie van Landbouw en Visserij nog dit jaar vergunningen moet stopzetten die voor onbepaalde tijd zijn afgegeven, schrijft de NOS.

Pim Visser, voorzitter van VisNed en directeur van de visafslag Hollands Noorden vertelde vorige week in het radioprogramma Regio Live dat de vissers uit de Noordkop grotendeels goed wegkomen door het besluit in Europa. “De vissers uit deze regio behoorden tot de eersten die een vergunning kregen voor de pulsvisserij. Zij hebben daardoor een laag ‘nummer’ en mogen dus tot 2021 blijven vissen.” Mocht tegen die tijd uit wetenschappelijk onderzoek blijken dat de pulsvisserij niet schadelijk is, dan bestaat de kans dat het alsnog volledig wordt toegestaan door Europa.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie