Minister op bezoek bij de marine

Minister Ank Bijleveld-Schouten bracht woensdag haar eerste werkbezoek aan de marine in Den Helder. De bewindsvrouw bezocht onder meer het luchtverdedigings- en commandofegat Zr. Ms. Evertsen en de onderzeeboot Zr.Ms. Zeeleeuw.

Ook sprak ze met verschillende mensen over de problemen waar de marine mee kampt en nieuwe investeringen die op stapel staan.

Aan boord van de Evertsen ontmoette de minister personeel van de vloot en mariniers. Een deel was gekleed in het tenue dat werd gedragen tijdens een recente missie of bij een bepaalde expertise. Zo waren er kikvorsmannen en mariniers terug van recente missies, zoals Irak, Jordanië en Sint Maarten.

De minister maakte ook kennis met mariniers van VPD’s (vessel protection detachments) en kreeg uitleg over de bepakking waarmee de zeesoldaten hun bergtraining doen. Iedereen kreeg de tijd om met de minister te spreken, ervaringen te delen en te vertellen wat er leeft onder het personeel. Naast de bekende problemen kreeg ze een beeld van de taken van de marine en wat zij kan.

De bewindsvrouw werd van de Evertsen gehaald per LCVP-landingsvaartuig. Zij kreeg een varende rondleiding door de marinehaven van Commandant Zeestrijdkrachten vice-admiraal Rob Kramer.

Onderweg flitsten snelle FRISC-onderscheppingsboten langs en voeren ze voorbij een nieuwe sleepboot.

Last but not least bezocht Bijleveld Zr. Ms. Zeeleeuw. Hier maakte ze kennis met de specialisten die werken aan boord van deze onderzeeboot.

Naast het uitvoeren van verkenningen en het verzamelen van inlichtingen, kan deze eenheid ongezien vijandelijke onderzeeboten en oppervlakteschepen opsporen en vernietigen. Zo levert de bemanning een belangrijke bijdrage aan de slagkracht van Defensie.

Foto: Minister Bijleveld aan het roer van een LCVP-landingsvaartuig (Ministerie van Defensie).

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie