Mijnenjagers op oefening

Twee Nederlandse mijnenjagers, Zr. Ms. Schiedam en Zierikzee, het hydrografisch opnemingsvaartuig Zr. Ms. Luymes en het Belgische schip BSN Godetia, vertrekken op 23 mei voor deelname aan de jaarlijks terugkerende oefening ‘NLMF BALTOPS 2016’.

Tijdens de reis en deelname aan de oefening staat het samengesteld opwerken en bestendigen van de operationele gereedheid centraal. Daarnaast staat de reis ook in het teken van het opleiden en motiveren van tweedejaars adelborsten van het korps zeedienst.

Zij hebben, na hun theoretische opleiding aan het Koninklijk instituut voor de Marine de taak om dit in praktische vaardigheden om te zetten tijdens hun werkzaamheden als zeeofficier op de navigatiebrug van een marineschip.

Dit jaar neemt een uitzonderlijk grote groep van 45 adelborsten deel aan de kruisreis. Om alle aspirant zeedienst officieren een gelijkwaardig praktijkervaring te bieden vindt iedere twee weken een wissel plaats.

Tijdens deze twee weken ligt het zwaartepunt van de inzet onder andere op veilige navigatie in gebieden met veel scheepvaart. Daarnaast oefenen ze het bevoorraden op zee, ankeren, slepen, manoeuvreren en deelname aan een grote internationale oefening.

Havenbezoeken staan gepland waarbij de adelborsten zich leren gedragen als goed ambassadeur van de Nederlandse Krijgsmacht tijdens diverse beleefdheidsbezoeken. Het vaarprogramma van de 6 weken durende reis vindt plaats op de Noordzee, de Oostzee en bij de Deense eilanden.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie