Meer zand voor Callantsoog

Rijkswaterstaat is dinsdag 14 februari gestart met onderhoud van de kust bij Callantsoog. Baggerschepen spuiten over een lengte van 2 kilometer 400.000 m3 zand op het strand. Naar verwachting zijn de werkzaamheden eind maart klaar.

Bezoekers kunnen tijdens de werkzaamheden op het strand en in zee recreëren. Het werkterrein is echter verboden gebied, vanwege gevaar voor drijfzand en rondrijdende bulldozers.

Strandgasten kunnen het werkterrein aan de kant van de duinen passeren. Hondenbezitters moeten hun hond aangelijnd houden. Watersporters moeten een veilige afstand houden tot het baggerschip. De werkzaamheden gaan dag en nacht, 7 dagen per week door.

Bij Callantsoog wordt naast het onderhoud van het strand later dit jaar over diezelfde afstand van twee kilometer km nog eens 1 miljoen kubieke meter zand op de zeebodem aangebracht, op ongeveer 1 kilometer uit de kust.

Op deze manier wordt de basiskustlijn hier het best op zijn plaats gehouden en blijft Callantsoog goed beschermd tegen de zee. Het zand wordt op grotere diepte dan normaal aangebracht.

Hiermee onderzoekt Rijkswaterstaat of het zand zich op dezelfde manier verspreidt in vergelijking met het aanbrengen van zand dichter op de kust. Ook wordt onderzocht of deze aanleg invloed heeft op de levensduur van de strandsuppletie bij Callantsoog.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie