Medaille & oorkonde voor wijkagent

De Helderse Bas Wijnen redde vorig jaar augustus een zwemmer uit zee. De redding is door “De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen” bekroond wegens getoonde bijzondere verdiensten bij de redding van iemand die in levensgevaar verkeerde.

Bas Wijnen, wijkagent in Alkmaar, was die donderdagavond
25 augustus in zijn vrije tijd op het strand in Den Helder. Hij zag een man in zee die in een mui terechtgekomen was en niet meer op eigen kracht terug kon zwemmen.

Hij waarschuwde omstanders en ging zelf het water in. Ondanks pogingen om afstand te houden tot de mui, kwam hij er zelf ook in terecht.

Samen met de zwemmer heeft hij zich door de stroming mee laten voeren. Uiteindelijk kon hij via een omweg met hem op de pier komen.

De Maatschappij tot Redding van Drenkelingen hoorde van de heldendaad van Bas Wijnen. Deze stichting stelt zich, sinds haar oprichting in 1767,  onder andere ten doel personen te eren, die anderen van hebben gered van een mogelijke verdrinking.

Het bestuur heeft besloten de heldendaad te bekronen met een bronzen medaille en de daarbij behorende oorkonde.
Burgemeester Koen Schuiling reikte vrijdag op het stadhuis de medaille en oorkonde uit aan Wijnen, namens de Maatschappij.

De wijkagent was verrast, hij was naar het stadhuis gelokt onder het mom van een vergadering.

Zowel de collega’s als de familie van de redder waren er goed in geslaagd geheim te houden wat er in Den Helder precies ging gebeuren.

Hij was dan ook aangenaam verrast toen hij de burgemeesterskamer binnen kwam lopen.

Foto’s:  Willem Melgerd.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie