Mariniers aan de bak in Roemenië

Ruim 200 mariniers zijn zaterdag aangekomen in Roemenië voor de grote NAVO-oefening Noble Jump. Samen met 4000 militairen uit onder andere Groot-Brittannië, Spanje, Albanië en Roemenië trainen zij de effectiviteit van de ‘brandweer’ van de NAVO: de Very High Readiness Joint Taskforce (VJTF).

De VJTF is het snelst inzetbare deel van de snelle reactiemacht van de NAVO en kan binnen enkele dagen naar een crisisgebied afreizen.

De mariniers maken deel uit van een internationale eenheid lichte infanterie, vertelt majoor der mariniers Jort van den Berg. “We zijn mobiel, flexibel en zullen als eersten ter plekke zijn. In dat opzicht zou je ons wel een soort brandweer kunnen noemen.”

Noble Jump is een test om te zien hoe snel en zorgvuldig de militairen én hun spullen kunnen worden vervoerd en ingezet. Dat is geen makkelijke klus omdat zij van bases verspreid over Europa naar Roemenië moeten reizen. Daar aangekomen moeten de bondgenoten de komende 2 weken samenwerken tijdens diverse oefenscenario’s.

Het 11e Raiding Squadron van het Korps Mariniers is voor de VJTF uitgebreid met een mortiersectie, een snipersectie, genisten en een fire support team. Ook hebben de mariniers medische afvoercapaciteit en een logistieke ondersteuningseenheid.

De voertuigen en voorraden zijn de afgelopen week met een goederentrein naar Roemenië gebracht.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie