Marineschip keert terug van missie

Het marineschip Zr. Ms. De Ruyter keert op vrijdag 30 december terug in thuishaven Den Helder. Na een missie van vier maanden en de kerst op zee doorgebracht te hebben, worden de bemanningsleden weer herenigd met hun familie en vrienden.

Het fregat had als taak om mensensmokkelnetwerken in de Egeïsche Zee in kaart te brengen. Daarnaast diende De Ruyter als stafschip voor het NAVO-vlootverband Standing NATO Maritime Group 2 (SNMG2). Aan boord van Zr. Ms. De Ruyter stuurde een internationale 20-koppige staf het NAVO-vlootverband SNMG2 aan.

Het schip bracht samen met andere NAVO-schepen mensensmokkelnetwerken in kaart via verkenningen, controles en toezicht op de wateren in het oostelijke deel van de Egeïsche Zee.

De NAVO deelt de vergaarde informatie met de Turkse en Griekse autoriteiten. Die kunnen daardoor beter optreden tegen mensensmokkel. Ook met de Europese grensbewakingsorganisatie Frontex worden inlichtingen gedeeld.

De Ruyter heeft gedurende vier maanden 23 vaartuigen gedetecteerd met gemiddeld veertig tot zestig migranten aan boord. Na het opmerken van de vaartuigen lichtte het schip de Griekse of Turkse kustwacht in. Zij zorgden vervolgens voor opvang.

Bijzonder was dat de twee matrozen aan boord een vlog bijhielden tijdens de missie. Het was voor het eerst dat er aan boord van een marineschip werd gevlogd. Zo kregen de volgers een unieke kijk achter de schermen van deze reis.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie