Marine wapent zich

32 marineschepen, vijf onderzeeboten, tien helikopters, zestig vliegtuigen en 7.600 militairen. Samen vormen zij het deelnemersveld aan de omvangrijke NAVO-oefening Joint Warrior, die maandag van start is gegaan.

Nederland doet mee met onder meer twee fregatten, een onderzeeboot, twee mijnenjagers en een EOD-team. De maritieme eenheden krijgen in de realistische scenario’s te maken met allerlei vormen van dreiging.

Commandant Netherlands Maritime Forces commandeur Kees Boelema Robertus is commandant van een van de maritieme taakgroepen. “We worden stevig op de proef gesteld”, weet hij. “We moeten ons wapenen tegen onderzeeboten, krijgen te maken met dreiging door de lucht en opereren in een gebied waar mijnen kunnen liggen.”

“Intussen moeten we landtroepen ondersteunen door tegenstanders vanaf zee onder vuur te nemen en werken we intensief samen met luchteenheden om vijandelijke marineschepen te bestrijden.”

“En dan worden we ook nog eens geconfronteerd met cyberaanvallen, storingen op communicatieapparatuur en GPS-systemen. Een stevige uitdaging, maar ik ben er van overtuigd dat we hier een robuust antwoord op vinden.”

Nederland is vertegenwoordigd met de fregatten Zr. Ms. Tromp en Zr. Ms. De Ruyter, de onderzeeboot Zr. Ms. Bruinvis, de mijnenjagers Zr. Ms. Schiedam en Zr. Ms. Willemstad, de NLMARFOR Maritime Battle Staff en verschillende eenheden aan land.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie