Marine onderschept grote partij cocaïne

Patrouilleschip zr ms Friesland heeft ten noorden van Aruba een bootje met 900 kilo cocaïne onderschept. Dat gebeurde na een 7 uur durende achtervolging in de nacht van donderdag 20 september. In het belang van het onderzoek maakt Defensie de drugsvangst pas vandaag bekend.

De NH90-boordhelikopter van het marineschip merkte de zogenoemde go fast op tijdens een patrouille. De bemanning zag een grote hoeveelheid pakketten aan boord.

De Friesland en de heli zetten direct de achtervolging in en probeerden het bootje tot stoppen te dwingen. Een Dash-8 vliegtuig van de Kustwacht Caribisch Gebied assisteerde.

Stopsignalen en zelfs waarschuwingsschoten van de NH90 hadden echter geen effect. De Friesland lanceerde daarom een van zijn snelle onderscheppingsboten, de FRISC. Toen die samen met de heli dichterbij kwam, gooiden de opvarenden pakketten drugs overboord. De bemanning van de FRISC visten die vervolgens uit het water, terwijl de NH90 het bootje bleef achtervolgen.

Met gericht vuur schakelde de boordschutter van de heli de buitenboordmotoren van de go fast uiteindelijk uit. Pas daarna gaf de bemanning zich over. De vier opvarenden zijn aangehouden en overgedragen aan de autoriteiten.

Zr ms Friesland is momenteel stationsschip in de West. Anti-drugsoperaties is een van de hoofdtaken van Defensie in het Caribisch Gebied

Archieffoto: zr ms Friesland (Foto: Min v Def)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie