Maatregelen tegen lege binnenstad

Het college komt met maatregelen om de leegstand in de binnenstad terug te dringen, zo meldt Den Helder Actueel. Minder regels, meer mogelijkheden, dat is het motto.

Volgens wethouder Lolke Kuipers telt de Helderse binnenstad nu zo’n tachtig lege winkels. Om die weer van een invulling te voorzien, worden bestaande regels aangepast. Het moet makkelijker worden om iets nieuws te beginnen, ook als dat niet geheel gangbaar is volgens bestaande normen.

Wijntje of biertje erbij tijdens het winkelen? Moet kunnen, vindt Kuipers. Mag nu nog niet, maar het college van Den Helder knijpt straks graag een oogje toe. “Voor de winkel een klein terrasje, wellicht is het mogelijk.”

Ook wordt het vastgoedeigenaren eenvoudiger gemaakt een winkelpand anders in te richten, bijvoorbeeld als kantoor of woning. Vooral het achterste deel van de Spoorstraat moet zo met spoed worden omgevormd tot winkelarm gebied.

Om de binnenstad nog aantrekkelijker te maken, wordt het bovendien makkelijker een evenement te organiseren. Morgen mooi weer en u heeft een leuk plan? Kom maar op, de gemeente legt u voortaan geen strobreed meer in de weg.

“Noem het een Free zone voor het winkelhart, waarin net iets meer kan dan in andere gebieden. Slaat het aan, dan kunnen we het wellicht ook elders zo regelen.”

Gratis parkeren, volgens veel gemeenten en deskundigen in het land dé manier om meer klanten richting een winkelgebied te trekken, komt er voorlopig niet. “Gratis bestaat niet”, meent Kuipers. “Of de klant of de ondernemer betaalt.”

Panden die jarenlang leeg staan, zoals nu vaak het geval is, daar wil het college vanaf. En dus wil ze vastgoedeigenaren dwingen snel na leegstand te komen met een plan voor een nieuwe invulling.

Duurt dat te lang, dan meent de gemeente via een leegstandsverordening zelf met een plan te kunnen komen. En dat gemeentelijk plan zal dan “met lichte dwang” op het bordje van de vastgoedeigenaar worden gelegd.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie