Lijsttrekkers kruisten de degens

Twaalf lijsttrekkers, dertien beloften aan de kiezers. Zo valt het verkiezingsdebat van dinsdagavond 13 maart samen te vatten. De kandidaten voor een zetel in de gemeenteraad kruisten de degens bij het Junior College in Julianadorp. Het stadsdeel met zijn ruim 13 duizend inwoners was het centrale thema van de avond. Zo’n tachtig belangstellenden waren er op af gekomen.

De debatavond was prima opgezet en redelijk geleid, maar aan het eind wel iets te langdradig. En de heren en dames politici preekten voornamelijk voor eigen parochie, want er zaten hooguit 15 neutrale toehoorders in de zaal. De rest bestond uit aanhang van de lijsttrekkers.

De avond begon met de inmiddels bij debatten gebruikelijke ‘pitch’, iedere deelnemer mocht in 1 minuut vertellen hoe goed ze het voor hebben met Den Helder (of in dit geval Julianadorp) en zo alvast proberen het publiek gunstig te stemmen. Geurt Visser (Gemeentebelangen) vertelde dat hij in het dorp geboren is en dat de rondweg de komende jaren moet worden afgemaakt. Marije Boessenkool (GroenLinks) woont nog steeds in het dorp (“je kunt me zo opzoeken!”) en wil een windhaag langs de Langevliet.

Carlo Assorgia (Beter voor Den Helder) beloofde dat er nooit geen coffeeshop in het dorp zou komen, Kees Visser (VVD) gaf aan dat de OZB best omlaag kan en pleitte voor deugdelijk financieel beleid en Harmen Krul (CDA) vond Julianadorp het grote voorbeeld van samenwerken. “Dat moeten we doorgeven aan het stadhuis, minder over en meer met elkaar praten.” Rene van Deutekom (D66) tenslotte meent dat het dorp moet blijven zoals het is, een dorp waar mensen elkaar steunen.

Groen, rood en goud

Na de pitch tijd voor de stellingen, waarbij de politici bij elke stelling een groene of rode kaart moesten trekken, om aan te geven of ze voor of tegen waren. Daarna mocht ook de zaal kleur bekennen.

De stellingen gingen onder meer over een eigen wijkbudget, een Julianapark, parkeren, voor- of nascheiden van afval en meer strandhuisjes. Overigens hadden de deelnemers aan het debat ook een gouden kaart. Die konden ze 1 keer inzetten en dan mochten ze een minuut solo los gaan op het onderwerp.

Er werd ook gesproken over de prijs van het buskaartje van het dorp naar Den Helder. Iemand in de zaal vond het belachelijk dat je voor 8 euro naar Alkmaar kan met de bus en dat een stukje binnen dezelfde gemeente ruim vier euro kost. Ook het CDA vond dat niet kunnen, maar de PvdA benadrukte terecht dat de gemeente niet gaat over de prijs van de buskaartjes. Toch vond Beter voor Den Helder dat het niet zo mag zijn dat een ritje met de bus duurder is dan een autorit.

Wonen

Ach, heel spannend was het allemaal niet, zoals ook de vorige debatten niet echt voor spektakel zorgden. Opvallendste moment wellicht was de opmerkelijke collegialiteit die Geurt Visser ten toon spreidde door bij afwezigheid van de PVV hun rol over te nemen. Toen het ging over woningen stelde de lijsttrekker van Gemeentebelangen dat we eerst woningen aan de eigen inwoners moeten toekennen (want de wachttijden zijn al zo lang) en daarna pas aan de nieuwe Nederlanders.

Al met al wel een vermakelijke avond, maar of dit soort debatten iets uithalen? Het is natuurlijk niet zo dat de aan de partijen verbonden toeschouwers na afloop opeens besloten hebben op een andere partij te stemmen. Of dat partijen op ook maar 1 onderwerp van mening veranderen. Het is politieke poppenkast voor hooguit een handjevol neutrale toeschouwers, eigenlijk vooral zonde van de tijd en moeite die er qua voorbereiding in wordt gestoken. Maar goed, nog maar een weekje en dan is het zover: 21 maart 2018. (Bron: denhelderactueel.nl)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie