Libertad en Mircea completeren Sail

Opnieuw zijn twee bijzondere Tall Ships bevestigd voor Sail Den Helder 2017: de Roemeense driemast bark Mircea en de Argentijnse driemaster Libertad.

Beide schepen zijn eigendom van de Marine in het betreffende land. Er is een lange tijd van lobby voorafgegaan om de bevestiging te krijgen.

De Mircea is gebouwd in Hamburger bij Blohm & Voss in 1938. Is o.a. een zusterschip van de Amerikaanse USCG Eagle die Sail DH in de jaren negentig bezocht. Een ander zusterschip is de Portugese Sagres II die Sail DH 2013 bezocht. De organisatoren zijn zeer verheugd met haar komst.
Met een lengte van 82,5 meter behoort zij tot de grote windjammers van de wereld.

Het volschip Libertad uit Argentinië werd eveneens speciaal gebouwd als sailtraingschip, voor de opleiding van officieren in de Argentijnse Marine. De bouw – op de Argentijnse marinewerf- nam een aantal jaren in beslag. In 1961 maakte zij haar eerste reis. Als vlaggenschip van het land vervult de Libertad (ook wel bekend als ARA Libertad) veel ceremoniële gebeurtenissen.

Zij is al vele malen de Atlantische Oceaan overgestoken en is meervoudig winnaar van prestigieuze prijzen in de wereld van sailtraining, waaronder die van de Boston Teapot Trophy.

Het is een bijzondere eer dat ook dit volschip met haar grote bemanning Sail Den Helder 2017 zal bezoeken. Haar lengte van 103,7 meter vraagt om een ruime ligplaats.

Met de bevestiging van deze beide schepen is de vloot voor Sail Den Helder 2017 compleet. Inmiddels zijn er zoveel schepen aangemeld dat er zelfs enkele grote Tall Ships dubbel zullen moeten afmeren, omdat er anders geen plaats meer zou zijn.

De bezoekers van Sail Den Helder kunnen zich verheugen op een prachtige vloot van ruim 30 Tall Ships in de A- en B-klasse uit 17 landen, die een totale kadelengte vullen van 2000 meter.

Ook het Varend Erfgoed wordt ruimschoots vertegenwoordigd en heeft nog eens 2000 meter ligplaats nodig. Hiermee is de haven van Den Helder tijdens Sail 2017 meer dan vol.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie