Lezing bij Zenit

Op vrijdag 25 maart zal Henk Verbeek een lezing geven over het z.g. Mechanisme van Antikythera. Dit apparaat werd in 1900 opgedoken uit een antiek scheepswrak voor de kust van het Griekse eiland Antikythera.

Het kwam in tientallen fragmenten boven water en was zwaar gecorrodeerd. Na meer dan een eeuw van onderzoek heeft men wel enig idee gekregen van de herkomst, ouderdom en functie van dit instrument. Het is mogelijk vervaardigd in de tweede eeuw voor Christus in kringen van Griekse natuurfilosofen.

Verder heeft men aan de hand van reconstructies van het instrument kunnen opmaken dat het hier gaat om een soort analoge computer waarmee o.a. planeetstanden en maans- en zonsverduisteringen konden worden voorspeld.

De spreker zal uitgebreid ingaan op ontdekking, ouderdom, herkomst en functie van deze zeer belangrijke archeologische vondst.

Henk Verbeek is voorzitter van de Alkmaarse Weer- en Sterrenkundige Vereniging.
De lezing zal beginnen om 20:00 uur. Plaats: Cees Buining Sterrenwacht in het park Noorderhaven, Perenhout 12, Julianadorp. Entree: € 5, donateurs € 2,50, leden gratis.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie