Lezing bij Zenit over Venus

Rob Smit geeft vrijdag 25 januari een lezing over de planeet Venus.

Venus zou qua grootte, interne opbouw en mineralogische samenstelling een tweelingzus van de aarde kunnen zijn. Aan het oppervlak heersen echter totaal andere omstandigheden: de atmosferische druk is 90 keer zo hoog als op aarde en de temperatuur is zo hoog dat lood zou smelten. Het bestaan van leven op Venus is daarom uitgesloten. De vraag is hoe die verschillen in de loop der tijd zijn ontstaan?

Rob Smit zal trachten hierop een antwoord te geven. Hij doet dit aan de hand van gegevens die verzameld zijn tijdens de vele ruimtemissies die naar Venus zijn ondernomen door ruimtevaartorganisaties in de VS, Rusland, Japan en Europa.

De spreker is geoloog en afgestudeerd in Utrecht. Hij houdt zich momenteel bezig met de ontstaansgeschiedenis van de planeten in ons zonnestelsel en met de evolutie van leven op aarde en mogelijk elders in het universum.

De lezing is in de Cees Buining Sterrenwacht in het park Noorderhaven, Perenhout 12, Julianadorp. Aanvang 20.00 uur. Entree: 5 euro. Donateurs mogen voor 2,50 euro naar binnen en leden van Zenit hebben gratis toegang.

Foto: De planeet Venus wordt niet beschermd door een magnetisch veld en de zonnewind heeft daardoor vrij spel de atmosfeer van Venus te eroderen. (kunstwerk gemaakt in opdracht van de ESA)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie