Lening voor gebouw 51 komt er wel

De lening van 850.000 euro voor Willemsoord BV, voor de verplaatsing van de horeca uit de Koningstraat naar gebouw 51, bleef ook maandagavond de Helderse gemeenteraad verdelen. Een meerderheid zegt echter wel dat het college de lening mag verstrekken.

Het college is voorstander van de lening. Wethouder Lolke Kuipers benadrukte dat de lening nodig is om gebouw 51 te kunnen verbouwen, zodat de drie horecabedrijven er in kunnen tegen een marktconforme huur.

“Op de lening zit een keurig rendement, Willemsoord verdient haar centen en kan de lening netjes terugbetalen.” Een deel van de raad twijfelt aan de huur die de bedrijven gaan betalen, omdat gesproken wordt over twee jaar lang ‘ingroeihuur’.

De raad mocht zich alleen uitspreken via een zogeheten wensen- en bedenkingenprocedure. Dat betekent dat het uiteindelijk aan het college zelf is wat ze met die wensen en bedenkingen doet.

Volgens enkele fracties staat het bestemmingsplan de komst van de horeca niet toe of ze zien het om andere reden niet zitten. Bijvoorbeeld omdat banken het gevraagde bedrag niet aan Willemsoord BV willen lenen, dus waarom zou de gemeente zich er dan aan wagen?

De voorstanders vinden het juist een goede zaak, omdat daarmee uitvoering van een eerder raadsbesluit (verplaatsing van de horeca) mogelijk wordt gemaakt. Tegen de lening zijn Behoorlijk Bestuur, ChristenUnie, Beter voor Den Helder, Vrije Socialisten, Fractie Vermooten, Sociaal Lokaal en GemeenteBelangen.

1 Reactie op Lening voor gebouw 51 komt er wel

Geef een reactie