Kyra wil naar Engeland zwemmen

Op haar bril zit nog lichte condens. Dat verraadt dat Kyra Wijnker (19) vanochtend vroeg – 04.15 uur- uit de veren is gegaan om in Alkmaar haar zwemtraining te kunnen doen. Op de terugweg naar Den Helder sluit ze in de trein even haar ogen. Om daarna nog even in de sportschool te kunnen ‘pompen’.

Toch ziet de eerstejaars leerlinge Handhaver toezicht en veiligheid aan het ROC Kop van Noord-Holland er stralend en fris uit. En dat heeft er ook mee te maken dat die zwemtocht over Het Kanaal – “in een mooi badpakje”- elke dag dichterbij komt. Ze kijkt op de timer op haar telefoon die ten tijde van het gesprek nog 37 dagen, 13 uur en 6 minuten toont. Ze knipoogt: “Zo hoef ik zelf niet te rekenen”.

De ROC-leerlinge doet de zwemtocht in de week van 28 juli deels als uitdaging, hemelsbreed is Het Kanaal zo’n 33 kilometer: “Maar je maakt ook weleens een slingertje, waardoor het zomaar 40 of zelfs 50 kilometer kan worden…”. In haar zwemtempo van 4 kilometer per uur, wordt dat een zwemtocht van zo’n 12 tot 14 uur. “Dat moet me lukken. Ik houd mezelf steeds voor dat het maar vijf uurtjes meer is dan de 7,5 uur die ik deed over de oversteek van het IJsselmeer.” Anderzijds is het voor Kyra een eerbetoon aan haar zwemmaatje Rudo Lammers, die door acuut hartfalen om het leven kwam bij de zwemtocht Den Helder-Texel. “We zwommen elke dag samen in de zee. Ook al was hij 56, hij voelde echt aan als mijn maatje.”

Zwemmen gaat voor
Kyra moet toegeven dat in deze laatste fase van het jaar de focus op haar opleiding even helemaal weg is. “Ik sta er goed voor hoor, maak trouw m’n huiswerk en doe wat ik doen moet. Heb mijn belangrijkste examen, voor BOA, gehaald. Maar ik zal er nu niet zo snel bovenuit steken. Als iemand me tijdens het maken van huiswerk opbelt met de vraag of ik kom zwemmen, gooi ik m’n laptop aan de kant en ga ik. Ook al betekent het dat ik dan ’s avonds laat dan nog moet leren. Zwemmen gaat voor.”

Daar heeft ze in de afgelopen twee jaar al met al dan ook al duizenden euro’s in geïnvesteerd: “Het Kanaal overzwemmen kost alleen al 6.000 euro. Tel daarbij trainingskampen, reiskosten en je outfit op en dan kom je er wel. Die trainingskampen zijn ook heel leuk, dan kom ik mensen tegen die me begrijpen. Die net zo gek zijn als ik. Waarbij gek voor geniaal en knap staat, haha.”

Topsport
Volgend jaar hoopt ze wat meer aandacht te kunnen aan de opleiding. “En ik heb een aanvraag gedaan voor een soort topsportregeling. Eigenlijk moet je daar een A-status bij NOC*NSF voor hebben, en ik heb die niet. Maar toen ik laatst las dat een model bij ons op school ook deze regeling had, dacht ik: als zwemmer zou ik daar misschien ook wel gebruik van kunnen maken. Nu moet ik gewoon net als ieder ander m’n huiswerk af hebben en kan ik zwemmen niet als excuus gebruiken.” Lachend: “Ik heb het weleens geprobeerd hoor, maar het lukte niet.”

Ondanks haar intensieve trainingsarbeid, met zeker acht trainingsmomenten in de week in zowel het zwembad in Alkmaar, de Noordzee (“Het koudste was denk ik wel 0,5 graden in de winter”) en het IJsselmeer. “Dan fiets ik naar Medemblik om te zwemmen. Dat heb je hè, als je nog geen rijbewijs hebt. Ik word wel weer opgehaald door m’n ouders hoor.” En vaak zwemt ze in haar kleurrijke zwempak en roze badmuts, wat haar de bijnaam “The Pink Lady” heeft opgeleverd. Het liefst zwemt ze ook in zee: “Alleen als er geen kwallen zijn. Dat vind ik zulke verschrikkelijke beesten, ze zijn vies en steken. Laatst had ik er een onder m’n oksel zitten… Die heeft ook wel wat plekken achtergelaten.”

Hobby
Wat ze na haar opleiding precies gaat doen, weet Kyra nog niet. Maar meedoen aan de top in het zwemmen, ondanks haar Nederlands kampioenschap op de 500 meter ijszwemmen, is vooralsnog niet aan de orde: “Het is m’n hobby, en dat blijft het ook. Als ik Sharon van Rouwendaal zou willen bijhouden, moet ik eerst een kilometer per uur sneller zwemmen. Zij is echt een speedboot. Dan moet ik echt alles aan de kant schuiven.” Ze lacht: “Ik denk niet dat ik dat overleef.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie