Kyra Wijnker voltooit oversteek Het Kanaal! (update 4)

Het is de 19-jarige Kyra Wijnker uit Den Helder gelukt. Ze is dinsdagochtend begonnen aan de zwemtocht die haar van Dover naar Calais moet brengen. Kort na 10.00 uur (NL tijd) ging ze te water. Wijnker werd tijdens de oversteek begeleid door Gert-Jan Wit en Mark Oppelaar.

De tocht is een eerbetoon aan haar overleden zwemmaatje Rudo. Hij overleed in 2016 tijdens de zwemtocht Den Helder-Texel aan acuut hartfalen. Na een dik jaar hard trainen is Kyra nu klaar om hem met de overtocht te herdenken. “Het is hemelsbreed zo’n 33 kilometer, maar door de stroming zal ik ongeveer 40 tot 50 kilometer zwemmen”, vertelt ze.

Ze was dinsdagochtend wel een beetje zenuwachtig, laat Wit weten. Toch stapte ze even na tien uur te water voor de start van een hopelijk mooie zwemtocht.

Update
Wijnker is hard van start gegaan. Na vijf kwartier had ze er al zo’n 6 kilometer opzitten. “Ze zwemt heel snel”, aldus Wit. “En er zijn gelukkig nog geen kwallen te zien!”

Update 2 – 13.15 uur
“Inmiddels heeft Kyra er al 12 kilometer op zitten. Ze gaat als een speer! Ik kan niet trotser zijn”, meldt Ilja Wijnker.

Update 3 – 15.00 uur
De Helderse is inmiddels over de helft. Elk half uur staat er een eetmoment ingepland om te zorgen voor genoeg energie. Hierbij drinkt ze ook nog eens 0,5 liter water binnen 30 seconden.

Update 4 – 19.45
Het is gelukt! In een razendsnelle tijd heeft ze de oversteek voltooid. Wijnker tikte dinsdagavond rond 19.30 uur de Franse kust van Cap Gris-Nez. Daarmee is ze voor zover bekend de eerste Helderse die het is gelukt deze tocht zwemmend te volbrengen.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie