Kookgroep voor revaliderende mensen

Omring, Kookgroep Revalidatie, Omringlocatie Nicolaas, Ergotherapeut Judy, Verpleegkundige Linda, Stagiere Marlou, cliënten Meneer de Wit, Mevrouw de Wit, Mevrouw Hartland, Mevrouw Stramska, onder begeleiding samen groentensoep maken.

Een beroerte, een ongeluk of een nare val. In veel gevallen is er een revalidatietraject nodig en moet degene die het is overkomen leren omgaan met de (tijdelijke) beperking die het voorval heeft veroorzaakt. Een dagelijkse handeling als koken kan dan best een uitdaging zijn.Omring introduceert dan ook een kookgroep.

Ergotherapeuten van Omring geven tips en trucs aan de cliënten hoe zij zo veilig en handig mogelijk toch voor zichzelf een maaltijd kunnen bereiden. Mensen die hun arm bijvoorbeeld niet goed kunnen gebruiken wordt geleerd de groente te snijden met behulp van een aangepaste snijplank, die is voorzien van prikkers. Zo kan de groente of het brood daarop vastgeprikt worden en kan veilig gesneden worden met de goede hand.

De groep is niet alleen nuttig voor de revalidatie. Deelnemers geven aan het groepsverband erg te waarderen vanwege het sociale aspect. Er wordt gelachen en verdriet wordt samen gedeeld. Tegelijkertijd stimuleren ze elkaar om door te zetten als het even niet lukt.

De kookgroep is onderdeel van de geriatrische revalidatiezorg van Omring. Op de revalidatielocaties Hoorn (Omringlocatie Lindendael), Den Helder (Omringlocatie Den Koogh) en Lutjebroek (Omringlocatie Nicolaas) worden bewoners tijdens hun gehele verblijf gestimuleerd zoveel mogelijk zelf te doen. “Alles is revalidatie; van het zelf koffie en thee zetten/inschenken tot het bed opmaken. Het doel is dat zij dit thuis op een veilige en zelfstandige manier voort kunnen zetten”, aldus ergotherapeut Judy Bakker.

Foto: Deelnemers van de kookgroep: Ergotherapeut Judy Bakker, zorgmedewerker Linda Mol en stagiaire Marlou Schoen samen met revalidanten meneer De Wit, mevrouw De Wit (geen familie), mevrouw Hartman en mevrouw Stramska. (Foto: Omring)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie