Jongeren AZC bebouwen ‘Guerilla landje’

Jonge bewoners van asielzoekerscentrum Doggershoek starten met het bebouwen van het ‘guerilla gardening landje’, op initiatief van Stichting de Vrolijkheid. Ze zaaien bloemen om de bijenpopulatie in Den Helder te helpen en leggen moestuinen aan waar gezinnen of groepjes jongeren uit het azc zelf groente en fruit kunnen verbouwen.

Wethouder Jacqueline van Dongen opent de guerilla garden op woensdag 25 mei om 14:00 uur. Tot 16:00 uur is de feestelijke opening voor publiek, met muziek, een springkussen en optredens van en met de bewoners van het azc.

In eerste instantie wilde Mathilda Jonker, coördinator van stichting de vrolijkheid, binnen het terrein van de Doggershoek tuintjes aanleggen, maar dat bleek niet te kunnen.

“Ik heb toen gewoon het college van B&W opgebeld”, zegt Jonker. “Wethouder Van Dongen werd al snel enthousiast van het plan om een braakliggend stukje gemeentegrond om te toveren in een bloemen- en plantenzee.”

En zo krijgen vluchtelingen dus de kans op een vrolijke manier bij te dragen aan de lokale natuur in Den Helder en wordt een anders kaal stukje land er een stuk vrolijker op.”

Stichting de Vrolijkheid zet zich in voor kinderen en jongeren die wonen in asielzoekerscentra. Met kunst en creatieve workshops wil de Vrolijkheid ze in hun kracht zetten. Even iets anders zijn dan vluchteling, even getalenteerd, even iets creëren. Even weer kind mogen zijn.

Voor het tuintjesproject wordt de Vrolijkheid bijgestaan door twee organisaties met veel kennis van zaken: Imkervereniging Den Helder en Milieueducatie de Helderse vallei.

Beide komen tuinierles geven aan de kinderen. Bovendien draagt ook buurtconcierge A. Bouma een belangrijk steentje bij. Gereedschap en zaadjes zijn al aanwezig, dankzij de partners, maar waar de kinderen nog wel heel naar op zoek zijn is kleding voor het tuinieren.

Tijdens de opening zal er een ton worden neergezet, iedereen die een paar laarzen, overall of andere werkkleding over heeft wordt opgeroepen dit mee te nemen en te doneren. Het landje is te vinden aan de buitenzijde van de Doggershoek, langs de muur.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie