Japandag in Hortus Overzee

(Foto: P. Hovestad).

Hortus Overzee organiseert op zondag 30 juni voor de dertiende keer haar culturele dag in het teken van de Japanse tuin. In en rondom de tuin worden er activiteiten getoond.

Er zijn net als de voorafgaande jaren kimono’s en modellen van typische Japanse tempels en paleizen te bekijken, die te leen zijn van de Japanse ambassade in Den Haag. Bijzonder dit jaar is de aanwezigheid van lak-specialist Dave van Gompel. Hij heeft zijn studie in Japan voltooid onder de professor die de in Nederland unieke lakboom 19 jaar geleden heeft geplant. Dave zal een uitleg geven over deze boom en rond 14:00 uur een speciale handeling uitvoeren.

Het is mogelijk om aan te schuiven bij de Nederlandse origami vereniging om een kraanvogel te vouwen. Ellen Schuurman van de Nederlandse Ikebana vereniging leert hoe bezoekers op Japanse wijze bloemen kunnen schikken, de kosten hiervoor zijn 5-,. Kunstenares Kayoka Kameda geeft kalligrafielessen terwijl haar familie ter plekke Japanse bami maakt en haar vriendin dames kleed in kimono’s. Papierspecialist Marieke de Hoop zorgt met haar origami mini-theater Orikadabra voor “grote verwondering op kleine schaal”.  Verder zijn er nog vele andere mensen aanwezig die de bezoekers mee zullen nemen in de Japanse sfeer.

 
Workshop
Hiroshi Watanabe komt uit Akashi in Japan. Hij is samen met twee Japanse sake brouwerijen aanwezig om hun product uit het Helderse KeyKeg vat te laten proeven. Meesterchef Taji is voor de tiende keer aanwezig, hij geeft sushi workshops. De kosten voor deelname zijn €10-, per persoon. Opgeven kan via het telefoonnummer 0223-614206.

Inzameling
Er wordt aandacht gevraagd voor een gebied dat 8 jaar geleden zwaar getroffen is door een tsunami. Hier kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage leveren. Met het opgehaalde geld gaat Hortus Overzee een parkje aanleggen in de dan weer opgebouwde stad Rikuzentakata. Er wordt momenteel hard gewerkt om de stad te verhogen voordat er weer gebouwd gaat worden. Het stadsbestuur daar reserveert een speciaal plekje voor het parkje.

De tuin is op zondag 30 juni open van 12:00 tot 17:00 uur. De toegang op deze dag is 3-, per persoon en kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

 

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie