Iepziekte: meld zieke bomen en ongeschild hout

Bij veel iepen is de afgelopen weken de gevreesde iepziekte geconstateerd. De gemeente heeft opdracht gegeven tot het verwijderen van 120 laanbomen en 600 kleinere iepen uit verschillende bossingels.

De zieke bomen staan verspreid over de hele stad, maar vooral  Binnen de Linie (centrum) slaat de iepziekte toe. Veel van deze bomen zijn beeldbepalend in de straat maar helaas niet meer te redden. De gemeente verwacht de komende weken bij nog meer iepen de ziekte te constateren. Ook die zullen het veld moeten ruimen.

Besmetting
De iep is te herkennen aan de zaden en de vorm van het blad (scheve bladvoet). Het zijn bomen met een brede kroon, die veel licht doorlaat. Iepziekte wordt veroorzaakt door een schimmel die bijvoorbeeld via de wortels kan worden overgebracht. Ook de eieren van de iepenspintkever is een bron van besmetting.

Maatregelen
Zodra een boom symptomen van iepziekte vertoont, gaat een gespecialiseerd bedrijf de boom controleren. Een kenmerkende bruine verkleuring onder de schil en een doffe kleur van het ontblote hout wijzen op iepziekte. Is de boom inderdaad ziek, dan mag het bedrijf de boom direct verwijderen en versnipperen.

Ongeschild iepenhout melden
Langs straten, in windsingels, in bosplantsoen en in tuinen: het Helderse bomenbestand bestaat voor een groot deel uit iepen. Voor het behoud van het bomenbestand is het belangrijk dat de iepziekte een halt wordt toegeroepen. Daarom:

– bewaar nooit iepenhout waar de bast nog omheen zit;
– heb je nog iepenhout met bast, meld dit aan de gemeente;
– je weet niet of je haardhout iepenhout bevat? Bel de gemeente;
– je vermoedt dat de iep in je tuin ziek is? Bel de gemeente.

Het melden van een zieke iep kan via de app Makkelijk Melden of door te bellen met het algemene nummer 140223. Je kunt ook een melding doen via de website (www.denhelder.nl/melden). Elke werkdag van 08.00 tot 17.00 uur kun je terecht bij het Klantencontactcentrum, telefoon 14 0223.

Na de melding wordt de, ongeschilde, iepen(haard)hout gratis opgehaald en afgevoerd. Ook voor het onderzoeken en eventueel kappen van iepen worden géén kosten in rekening gebracht. Meer informatie over de iepziekte op Bomenstichting

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie