Hybride sleepboot komt naar Den Helder

De Koninklijke Marine verwelkomt zaterdag 20 februari haar nieuwste sleepboot in de haven van Den Helder. Het schip, genaamd Noordzee, is de eerste van drie hybride sleepboten die door Damen zijn gebouwd.

Een ‘ophaalbemanning’ van de sleepdienst is momenteel onderweg met de sleper van Roemenië naar Den Helder. De reis van ruim 3700 zeemijlen begint in de Donau te Galati en voert via de Zwarte Zee, Bosporus, Middellandse Zee, Golf van Biskaje en het Engels Kanaal om te eindigen in Den Helder.

De sleepboten hebben een sterke trekkracht van 60 ton om bij alle windsterkten ook de grootste marineschepen veilig te kunnen assisteren in de haven van Den Helder. Het zijn de sterkste sleepboten die de Koninklijke Marine in gebruik heeft sinds haar oprichting.

De nieuwe slepers beschikken over een hybride voortstuwing waardoor het gebruik in brandstof veel lager ligt en dus de uitstoot van schadelijke rookgassen aanmerkelijk lager is dan bij de huidige sleepboten.

De grootste innovatie aan boord zit in de mogelijkheid om de voortstuwing elektrisch aan te drijven. De elektrische energie die op sommige momenten ‘over’ is, wordt opgeslagen in een batterijpakket en kan op een later moment worden gebruikt om bijvoorbeeld de scheepshuishoudelijke systemen ‘s nachts te voeden.

De namen die de sleepboten dragen, zijn afgeleid van de grote (historische) wateren die Den Helder aan drie zijden omsluiten en passen bij de kracht en het gewicht van de nieuwe aanwinsten; Noordzee, Waddenzee en Zuiderzee.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie