Historisch gemaal Leemans open op Gemalendag

Gemaal Leemans aan de dijk in Den Oever opent op zaterdag 11 mei haar deuren voor publiek op de Nationale Molen en Gemalen Dag.

Het gemaal uit 1930, een Rijksmonument, werd gebouwd voor het leegmalen van de Wieringermeer en doet nog steeds dienst als het hoofdgemaal van de Wieringermeerpolder.

Medewerkers van het hoogheemraadschap zijn tussen 11.00 en 16.00 uur aanwezig om alles over de werking van het gemaal te vertellen.

Polder Wieringermeer
In 1927 ging de inpoldering van de Wieringermeer van start. Twee grote gemalen bij Den Oever en Medemblik maalden de nieuwe polder leeg. Beide gemalen werden ontworpen door architect ir. Dirk Roosenburg en vormen schitterende voorbeelden van ‘het functionele bouwen’.

Het gemaal bij Den Oever werd in de dijk gebouwd in een grote betonnen bak. Op 10 februari 1930 vond de officiële inbedrijfstelling plaats. Toen kreeg het gemaal ook de naam ‘Leemans’, naar W.F. Leemans (1841-1929), een ingenieur met zeer grote verdiensten voor de Zuiderzeewerken.

Gemaal Leemans was oorspronkelijk uitgerust met twee dieselmotoren van 600 pk, die ieder een centrifugaalpomp aandreven met een waterverzet van 250 kubieke meter per minuut. In 1994 maakten de diesels plaats voor elektromotoren. Ook de pompen werden toen vervangen.

Ook een aantal molens van het hoogheemraadschap is tijdens de Nationale Molen en Gemalen Dag geopend: Groenveldse molen (Groenveld), Kaagmolen (Opmeer), Grebmolen (Koedijk), Molen LQ (Burgervlotbrug), Molen De Dog (Uitgeest) en Molen de Viaan en Geestmolen (Alkmaar).

Meer informatie op www.molens.nl en www.gemalen.nl

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie