Helderse inwoners vieren ‘democratiefeest’ mee in Ridderzaal

Vijf inwoners van Den Helder zijn aanstaande vrijdag te gast bij de officiële viering van 100 jaar algemeen kiesrecht. Deze festiviteit van de Tweede Kamer vindt die middag plaats in de Ridderzaal in Den Haag. De organisator, de Stuurgroep viering 100 jaar algemeen kiesrecht, had burgemeester Koen Schuiling gevraagd zes mensen uit zijn gemeente voor te dragen om bij de viering aanwezig te zijn. Den Helder is een van de twaalf gemeenten die hiervoor in aanmerking kwamen op basis van loting. Op die manier wordt het feest gevierd met zoveel mogelijk verschillende mensen.

Dit jaar heeft Nederland 100 jaar algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen. Een belangrijke mijlpaal in onze parlementaire democratie. De Tweede Kamer heeft het parlementaire jaar 2018-2019 daarom aangegrepen voor een serie van feestelijke activiteiten. Hiermee wil de Tweede Kamer een zo breed mogelijk publiek de waarde laten zien van onze democratie.

De gasten voor de viering in de Ridderzaal komen uit drie categorieën. In de categorie ‘twee inwoners uit de gemeente die al jarenlang zijn betrokken bij de stembureaus’ zal Jos Laagland Den Helder vertegenwoordigen. De inwoonster die ook in deze categorie is uitgenodigd kan helaas wegens persoonlijke omstandigheden niet aanwezig zijn.

Jongeren
Den Helder mocht ook twee jonge inwoners die voor de eerste of tweede keer gaan stemmen afvaardigen. De gelukkigen zijn Luuk Verkamman en Mathijs Schouten de Jel. Amer Zahd (vanuit Syrië naar Den Helder gekomen) en Jan Smit (Jutter van het jaar) reizen vrijdag naar Den Haag af als Helderse inwoners die een bijzonder verhaal kunnen vertellen over het belang van het algemeen kiesrecht óf die iets bijzonders hebben betekend voor het land of de gemeente in het afgelopen jaar.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie