Helders vliegveld testlocatie drones?

De provincie moet zich buigen over de voor- en nadelen van het gebruik van drones in Noord-Holland. Dat vindt CDA-Statenlid Willemien Koning, die hier schriftelijke vragen over heeft gesteld. Den Helder Airport is volgens het Statenlid in beeld als testlocatie voor drones.

“Drones worden voor steeds meer maatschappelijke doeleinden gebruikt. Voorbeelden zijn drones die met een AED vliegen, de gemeente Alkmaar die drones wil gebruiken voor de beveiliging van de binnenstad en de provincie deed onlangs een test met een bruginspectie door een drone”, vertelt Koning.

“We willen weten of de provincie nog meer toepassingen ziet voor het gebruik van drones voor provinciale taken, bijvoorbeeld de inspectie van windparken.”

“Tegelijkertijd zitten er ook nadelen aan het gebruik van drones. Er zijn als verschillende berichten geweest over bijna botsingen van drones met vliegtuigen. Er moet snel goede wetgeving en afspraken met belanghebbenden over het gebruik van drones rond Schiphol komen. Goede communicatie hierover richting zowel professionele en recreatieve dronegebruikers is daarbij belangrijk.”

Volgens Koning is vliegveld Den Helder in beeld als officiële testlocatie voor drones.

“Dat kan een impuls voor de regio betekenen. We vragen aan Gedeputeerde Staten of en wanneer dit officieel wordt, maar ook wat dit betekent voor de veiligheid van het vliegverkeer in Den Helder.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie