Havenbedrijf houdt hand op bij belastingbetaler

De haven van Den Helder gaat de gemeenschap de komende jaren miljoenen kosten. Het zelfstandige havenbedrijf Port of Den Helder zet te weinig om en ziet zich geconfronteerd met hoge onderhoudskosten voor de kades en zelfs met achterstallig onderhoud daaraan. De nieuwe Kooyhaven (foto) is vooralsnog een miskleun en ook dat kost goud geld.

Op korte termijn is al 7 miljoen euro nodig voor de kades. De gemeenteraad moet er na de zomervakantie over beslissen. Maar er is veel meer aan de hand, leggen directeur Jacoba Bolderheij van het havenbedrijf en havenwethouder Edwin Krijns uit in de Helderse Courant.

De kades en de Koopvaardersschutsluis hebben last van metaal vretende bacteriën. Daarnaast is er onderhoud nodig dat allang uitgevoerd had moeten worden. Dat kost veel geld, veel meer dan de 7 miljoen waarvan nu sprake is. Volgens Krijns is er geen alternatief, anders zullen kades zomaar in kunnen zakken.

Havendirecteur Bolderheij benadrukt dat de balans scheef is tussen inkomsten en uitgaven van de Port of Den Helder. De lage olieprijs betekent minder havenactiviteiten. Pijnlijk zichtbaar wordt dat in de Kooyhaven waar sinds de opening, een jaar geleden, niks te doen valt en waar zich tot nu toe ook geen bedrijven gevestigd hebben. Dat kost goud geld. Zo moet de gemeente grond afnemen van een groep bedrijven die de vooralsnog mislukte Kooyhaven aanlegde. Kennelijk is dat onderdeel van het destijds gesloten contract voor de aanleg van de haven.

Het havenbedrijf heeft zijn hoop nu gevestigd op de windenergie op zee die volop in ontwikkeling is. Den Helder ligt strategisch goed ten opzichte van de windparken die er gaan komen. De Port of Den Helder denkt er ook over om een deel van het havengebied, Westoever, terug te geven aan de gemeente. Wat zou betekenen dat onderhoudskosten voor dit haven gebied direct voor rekening van de gemeente Den Helder komen.

En de provincie? Die wil wel geld steken in de ontwikkeling van de haven naar een groene toekomst, maar houdt de hand op de knip wat het kade-onderhoud betreft. Dat is voor rekening en risico van het zelfstandige Helderse havenbedrijf, waarvan de gemeente Den Helder de enige aandeelhouder is.

Er is publiek geld nodig om de Helderse haven in de benen te houden, onderstrepen wethouder en havendirecteur. “De haven is te belangrijk voor de regio om te zeggen: laat maar zitten”, zo lezen we in de Helderse Courant van 17 mei.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie