Grote Helderse zege voor partij Baudet

Het Forum voor Democratie heeft gigantisch gescoord in Den Helder. Bij de verkiezingen voor Provinciale Staten kreeg de partij van Thierry Baudet 25,4 procent van de kiezers achter zich. De VVD eindigde als tweede, maar haalde met 12,3 procent van de stemmen fors minder dan vier jaar geleden. De PVV eindigde als derde, met 11,3 procent van de stemmen.

De opkomst in Den Helder was 48,7 procent. Nieuwkomers Nida (01,), Denk (0,3) en Code Oranje (1,3) konden in onze stad geen potten breken. De PvdA bleef vergeleken met 2015 redelijk stabiel en verloor slechts 0,4 procent. De partij eindigde op 9,6 procent. Het CDA werd de vijfde partij, met 8,2 procent van de kiezers achter zich. GroenLinks, dat het landelijk goed deed, kwam in Den Helder tot 6,5 procent, fors meer dan de 2,2 van 2015.

De SP verloor kiezers en kwam nu niet verder dan 5,5 procent van de stemmen, D66 werd gehalveerd en eindigde op 4,2 procent en bleef daarmee de Partij voor de Dieren (3,9) net voor. 50Plus haalde 3,5 procent van de stemmen op en de Ouderenpartij NH 2,9 procent.

De uitslagen zijn vooralsnog nog onder voorbehoud. Vrijdagmiddag wordt de definitieve uitslag bekendgemaakt. Dan wordt ook bekend welke kandidaten de Provinciale Staten hebben gehaald, al dan niet met voorkeurstemmen. Den Helder telde deze verkiezingen zowel voor het Waterschap als voor Provinciale Staten negen lokale kandidaten.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie