Geslaagde open dag bij ’t Schuthok

Dierentehuis ’t Schuthok hield zondag van 13.00 tot 16.00 uur een open dag. Speciale aandacht ging uit naar het honden- en kattengedrag. Hilda Pals vertelt erover en beantwoordt vragen. Ze is gedragstherapeut voor honden en katten en ze helpt mens en dier bij het oplossen van problemen.

“Die problemen kunnen bijvoorbeeld zijn, dat de hond niet alleen kan zijn in huis. De hond is dan bang en gaat blaffen. Dat is vervelend voor de eigenaars, de buren en vooral voor de hond zelf. Voor heel veel zaken is een oplossing en daar gaan we samen met de eigenaar en de hond aan werken.”

Fieke Halberstadt en Linda Schuurman zijn de kattenspecialisten en zij geven in het dagelijks leven eigenaren van katten adviezen over het kattengedrag. “Dat kattengedrag kan bijvoorbeeld gaan over angst, agressie of sproeigedrag en wij kunnen hulp bieden bij het verhelpen van die problemen. We zijn niet echt bezig met dingen afleren, want dat is zo zwart-wit, maar we zijn eigenlijk bezig om katten te motiveren om dingen anders te doen”, aldus Feike.

Konijnen
Bianca Engels gaf informatie over konijnen, want die zijn er ook in dierenopvang ’t Schuthok. “We hebben het afgelopen jaar in het Dijkgatbos enorm veel konijnen gevangen, dat waren konijnen die daar gedumpt waren. Verder kregen we ook konijnen van mensen die ze thuis niet meer konden houden inverband met bijvoorbeeld allergieën of andere redenen.”

Het Schuthok heeft een druk jaar achter de rug, vooral de katten waren in grote getallen aanwezig en ook de kittens, die her en der gevonden werden, kwamen in het asiel terecht. “2018 was een warme zomer en er lopen toch nog veel ‘niet gesteriliseerde’ katten rond. Dat heeft tot gevolg dat er veel te veel kittens geboren worden en als mensen daar niet op letten gaan ze rondzwerven. Ook worden er nog steeds katten achtergelaten in de bossen en die komen soms zwanger en wel bij ons binnen”, aldus Bianca.

Veel bezoekers
Over de belangstelling had ’t Schuthok niet te klagen want zo’n open dag trekt altijd veel bezoekers, en dat gebeurde ook nu weer. “We geven mensen een rondleiding en er zijn leuke kraampjes, maar we geven op zo’n dag geen dieren mee aan bezoekers. Als zij interesse tonen voor een bepaald huisdier, dan vragen we ze altijd om komende week even terug te komen. Dan kunnen we dat samen eens rustig gaan bespreken.”

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie