Geschiedenislokaal 24 uur per dag open

Het Regionaal Archief bewaart duizenden lokale historische bronnen, zoals foto’s, documenten, tekeningen, plattegronden, boeken en filmfragmenten. Ook van Den Helder. Om die bronnen zo goed mogelijk beschikbaar te maken voor het onderwijs (en voor andere geïnteresseerden), lanceert het Archief  een ‘digitaal geschiedenislokaal’: www.geschiedenislokaaldenhelder.nl.

Daarin worden lokale bronnen tot leven gebracht in de context van thema’s, zodat leerlingen, docenten en andere gebruikers ermee aan de slag kunnen.

Het eerste thema op de website is de Tweede Wereldoorlog. Dit thema bestaat uit 48 bronnen, uit het noordwestelijke deel van Noord-Holland. Bijvoorbeeld de kaart waarop precies is aangegeven wat de schade was van de Duitse en Geallieerde bombardementen op de stad in 1940. Een andere Helderse bron is een heel bijzonder document: een vervalste doopinschrijving.

Volgens de vervalsing werd Andreas van Stempel op 29 december 1787 gedoopt bij de Oudkatholieke Kerk in Den Helder. Die valse inschrijving werd tijdens de oorlog gemaakt, om de Joodse wortels van Andreas’ nabestaanden te verbergen. Op de bron is in 1946 genoteerd dat het om een vervalsing gaat, die werd gemaakt om een door de Duitsers vervolgde Joodse familie te beschermen.

De beoogde doelgroep van de website zijn in de eerste plaats docenten en leerlingen uit het voortgezet onderwijs. Zij kunnen de bronnen gebruiken in een les, werkstuk, opdracht of presentatie. Maar ook het basisonderwijs en historisch geïnteresseerde bezoekers kunnen de bronnen gebruiken.

Naast het thema ‘Tweede Wereldoorlog’ wordt er gewerkt aan de thema’s ‘Middeleeuwen’ en ‘Verlichting en democratie’.

Foto: Kaart van Den Helder waarop de bommenschade uit 1940 is genoteerd.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie