Geschiedenis gebouwen 72 en 66

B en W hebben de gebouwen 72 en 66 van Willemsoord op het oog als permanent gemeentehuis. De geschiedenis van beide gebouwen in het kort.

Gebouw 72 uit 1949 is een typisch voorbeeld van de architectuur van vlak na de Tweede Wereldoorlog, met zijn betonnen skelet ingevuld met roodstenen metselwerk en stalen kozijnen. De gevels zijn authentiek op een kleine wijziging in de jaren zeventig na. Het gebouw staat op de plaats van een gebouw dat bij een van de vele bombardementen in WOII getroffen werd.
Op de eerste verdieping was de takelaarswerkplaats. Hier werd het ‘lopend want ‘ (touwwerk en tuigage van een schip) onderhouden. Ook was er een schoenmakerij. Op de tweede verdieping was de zeilmakerswerkplaats en de matrassenmakerij. De zeilmakers maakte afdekzeilen en bekleedden scheepsmeubels. Ook werd hier de asbest-isolering vervaardigd voor leidingen en buizen op schepen.

Rijksmonument
Is gebouw 72 geen monument, gebouw 66 is dat wel; het is een rijksmonument. In het uit 1825 stammende lage gebouw in de neoklassieke bouwstijl (halfrondbogen voor deur- en raamopeningen) werden oorspronkelijk houten scheepsmasten gemaakt.
De voorraad hout lag in de haven en werd via de houthelling aan land gesleept en in natte toestand bewerkt. Voor een langzaam droogproces (het hout mocht niet barsten), werden de masten gelegd in de aanpalende Medemblikker houtloods, genoemd naar timmerlieden uit Medemblik die hier ooit werkten.
Hoewel voor verschillend gebruik aangepast, zoals in 1888 voor hellingen voor torpedoboten, heeft het gebouw de oorspronkelijke houten dakconstructie met houten standvinken.
Na 1915 werd gebouw 66 een ijzermagazijn met smalspoorbanen die over de gehele werf liepen.
In de Tweede Wereldoorlog werd het gebouw zwaar beschadigd door een bombardement. Na de oorlog is het magazijn voorzien van een kraanbaan met loopkat naar de kade.
Met de restauratie rond 1997 is het dak weer van leien voorzien. De huidige functie van de mastenloods is onder ander expositieruimte.

Foto: Mastenloods gebouw 66 van binnen.

Bron: infoborden Willemsoord.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie