Gedumpt afval is stadsbrede ergernis

Plastic in zakken, of in de oranje bak. Groen afval in de groene bak en papier aan de straat, of in de blauwe bak. De rest in de grijze bak. Wanneer grijs, groen, blauw of oranje wordt opgehaald kun je aflezen van de afvalkalender van de HVC die de vuilnisophaal uitvoert. Op papier werkt het allemaal wel. Maar in de praktijk gaat het vaak mis. Te vaak!

Of de bewoner heeft het koppie er niet bij en zet het vuilnis te vroeg of te laat aan de straat. Maar je hebt ook mensen die de troep botweg dumpen, bij voorkeur bij een ondergrondse container, waar alles dan een tijdje blijft liggen. Tot ergernis van iedereen. Zo is de container aan de Keizersgracht een beruchte plek om allerhande zooi af te storten. De foto hierboven is een maand geleden gemaakt. Afgelopen weekend was het weer raak, en gisteren (maandag 11 juni) lag de troep er nog.

Lees ook de ingezonden brief bij onze mediapartner http://www.denhelderactueel, over aanhoudende dumpingen bij een flat. “Voor de zoveelste keer is het niet mogelijk dat mijn medeflatbewoners en ik ons afval kwijt kunnen in de ondergrondse containers. Ik zie mensen vanuit de zijstraten, maar ook per fiets, auto en bestelbusjes, vuil storten. Dat gaat dag en nacht door. Aangezien ik altijd vroeg wakker ben en ga wandelen (en dan ook door andere wijken kom) zie ik hoe nijpend en inmiddels al langlopend dit probleem is.”

De briefschrijver concludeert dat het systeem van afvalinzameling ‘overduidelijk’ niet werkt. “Ik heb een en ander in het recente verleden al aangekaart bij milieudienst, afvalophaaldienst, politie en wijkcomités. Ik kreeg nul op rekest, dan wel doorverwijzingen, dan wel geen antwoord.”

Moraal van het verhaal: het zijn de kwaadwillenden die de troep veroorzaken, maar de ophaaldienst heeft hier net zo goed een verantwoordelijkheid, en wel om de zooi op te ruimen. Niet na dagen pas en een hoop gebel en gezeur, maar zo snel mogelijk. Want daar betalen we tenslotte allemaal voor. Terwijl de handhaving ook beter kan, want daar betalen we met zijn allen ook voor. ‘Houd Den Helder helder’, het is een stokoude slogan, maar nog altijd hartstikke actueel.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie