Extra beveiliging bij Defensie

Defensie verscherpt de beveiliging van alle locaties. Al het externe personeel wordt begeleid. Ook als zij niet-geheime werkzaamheden verrichten of werken op zogenoemde laagrisicodelen van een kazerne of vliegbasis.

Dat heeft minister Jeanine Hennis-Plasschaert deze week per brief aan de Tweede Kamer laten weten. Verder is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor iedereen verplicht. Het externe bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert, is er verantwoordelijk voor dat de VOG’s van het personeel in orde zijn.

Defensie probeert nog dit jaar de aanmeldprocedure voor werkzaamheden op Defensielocaties overal gelijk te maken. Ook komt er een geautomatiseerde uitwisseling van bezoekersinformatie.

De Defensie Bewakings- en Beveiligingsorganisatie en de MIVD gaan intensiever informatie uitwisselen om de nog resterende risico’s zoveel mogelijk weg te nemen.

Aanleiding vormt een beveiligingsincident op Vliegbasis Volkel. In mei verrichtte een aannemersbedrijf graafwerkzaamheden op de vliegbasis in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Voor de werkzaamheden hoefde het personeel van de aannemer niet te zijn gescreend. Wel moesten zij zijn aangemeld.

Tijdens een routinecontrole later die dag bleek een van hen te zijn veroordeeld voor een poging tot uitreizen naar Syrië. De Koninklijke Marechaussee hield daarop de man in opdracht van het Openbaar Ministerie aan.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie