Eeuwig licht van vrede in Fort Kijkduin

Ter gelegenheid van het 100 jarig jubileum van de wapenstilstand die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog brengt IJmond Vocaal het werk Eternal Light van Howard Goodall. Fort Kijkduin biedt er zaterdag 17 november het podium voor.

Het requiem is gebaseerd op teksten van soldaten die het slagveld en de vreselijke loopgraven overleefden. Een belangrijk onderdeel is het wereldberoemde gedicht In Flanders fields van de Canadese arts John McCrae uit 1915. Over de uitgestrekte klaproosvelden die ontstonden tussen de graven in Vlaanderen. Sindsdien is de klaproos het symbool geworden voor de herdenking van de gevallenen in WO I en de daarop volgende oorlogen.

Nederland was weliswaar neutraal, maar toch werden honderdduizenden jongens gemobiliseerd o.a op het Forteiland van IJmuiden en in Fort Kijkduin in Den Helder. Ook vielen er in de vissersplaatsen aan de Nederlandse kust veel burgerslachtoffers door de zeeblokkade. Vissersboten die zich toch op zee waagden, liepen het risico op de mijnenvelden te lopen of getorpedeerd te worden door Engelse  oorlogsschepen.

Met de uitvoering van dit ontroerende werk op bijzondere locaties wil IJmond Voacaal het publiek meenemen naar een bijna vergeten tijd, die toch zulke diepe sporen heeft nagelaten in de Europese geschiedenis. Het werk Eternal Light herdenkt, maar spreekt bovenal hoop uit op een vreedzame toekomst. IJmond Vocaal staat onder leiding van Marlie Durge.

Voorafgaand aan het concert kunt je het museum bezoeken en zien hoe de soldaten leefden in het fort. Voor aanvang van het concert is er een inleiding waarin het muziekstuk en de rol van Fort Kijkduin worden toegelicht.

Fortmuseum open voor bezichtiging vanaf 18:00 uur, inleiding 19:30 uur waarna een korte koffiepauze. Aanvang concert 20:00 uur. Entree 15 euro (incl voorprogramma) in de voorverkoop via ijmondvocaal@gmail.com . Aan de zaal: 17,50 euro. Kinderen tot 12 jaar 10,00 euro.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie