Eerst localiseren, daarna ruimen explosieven strand

Op zeven strandlocaties liggen mogelijk nog explosieven. Die moeten geruimd worden en daar is eerst grondig onderzoek voor nodig. Zo meldt de gemeente. Het strand wordt zoveel mogelijk bij slecht strandweer schoongemaakt, zodat strandgangers er zo min mogelijk last van hebben.

Het benodigde – computergestuurde – onderzoek op de stranden zal worden uitgevoerd door een gecertificeerd bureau met deskundigheid op het gebied van explosieven.

EOD
Het gaat om 4000 m2 strand op 7 locaties. De exacte ligplaats en diepte van de objecten worden 3-dimensionaal vastgelegd en handmatig laagsgewijs afgegraven. Als er sprake is van een explosief dan wordt het overgedragen aan de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het onderzoek gaat iets meer dan 15 duizend euro kosten.

Metaaldetector
Het gevaar van de explosieven is eerder dit jaar aangekaart door een particuliere strandzoeker. In een korte periode trof hij met behulp van een metaaldetector meerdere niet geëxplodeerde explosieven aan. Het verhaal kreeg landelijk aandacht van de media.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie