Duitsland aan boord Zr Ms Karel Doorman

Duitsland wordt medegebruiker van Nederlands grootste en nieuwste marineschip, het logistieke ondersteuningsschip Zr. Ms. Karel Doorman.

Minister Jeanine Hennis-Plasschaert en haar Duitse collega Ursula von der Leyen tekenden donderdag twee overeenkomsten voor verregaande samenwerking. Dit gebeurde aan boord van de Karel Doorman, die ligt afgemeerd in Amsterdam.

Het joint logistic support ship dient als bevoorradingsschip, maar kan ook zware wapens vervoeren en complexe landingsoperaties met helikopters ondersteunen vanuit zee. In 2013 besloot Nederland het schip om financiële redenen alleen in dienst te nemen voor de bevoorradingsfunctie met een gereduceerde bemanning.

Defensie onderzocht vervolgens met internationale partners de mogelijkheden voor medegebruik. Dan kan het schip ook voor andere doeleinden worden ingezet. Dit wordt nu met Duitsland uitgewerkt.

Hennis: “Het levert beide landen aanzienlijke voordelen op. We vergroten het inzetvermogen, delen kennis en vergroten onze slagkracht. Ik verwacht dat we in de toekomst ook met andere partners kunnen samenwerken op dit terrein.”

Een ander aspect van de maritieme samenwerking is de integratie van het Seebataillon van de Duitse marine in de Nederlandse Koninklijke Marine. Het Seebataillon bestaat uit enkele honderden militairen met speciale capaciteiten, zoals duikers, amfibische verkenners en mijnenexperts. Deze Duitse eenheid komt onder Nederlands bevel.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie