“Dubbele bolder is monumentale entree binnenstad”

De sociale media, de nieuwssite Den Helder Actueel, de Helderse Courant, ze staan er staan er bol van. De beting oftewel dubbele bolder maakt vele tongen los, zowel pro als contra. Citymarketing Den Helder is een van de drijvende krachten achter het kunstwerk en licht in een persbericht feiten en achtergronden toe rond de beting die eind deze maand geplaatst wordt op de hoek van de Parallelweg met de Beatrixstraat.

“Parijs heeft de Eiffeltoren, New York het Vrijheidsbeeld, Den Helder een Dubbele Bolder! Een maar liefst 6 meter hoog en 12 meter breed maritiem icoon zal de entree vanaf het station naar de binnenstad een monumentaal aanzien gaan geven”, aldus Citymarketing in de persverklaring. “De in reliëf aangebrachte teksten op de twee verticale kolommen verwijzen naar de indrukwekkende maritieme geschiedenis van de stad. Met de bolder ontstaat een beeldmerk voor Den Helder.”

“In opdracht en onder leiding van Zeestad BV is het Maritieme Icoon tot stand gekomen. Het ontwerpteam met beeldend kunstenaar Marc Ruygrok, stedenbouwkundige Edzo Bindels van West 8 Urban Design & Landscape Architecture en Juliette Nielsen van Beersnielsen lichtontwerpers heeft het in brons gegoten kunstwerk bedacht.”

“De symmetrische H-vorm van de dubbele bolder geeft de verbondenheid van Den Helder met de zee en de zeevaart aan. De vorm karakteriseert het nuchtere ‘met beide benen op de grond staan’ van de stoere maritieme stad en haar inwoners. Hier kan je aanmeren, ben je welkom, ben je veilig en op de goeie kaai beland. Vanuit deze thuishaven kun je vertrekken en terugkeren. Trossen vast, trossen los. Het leven opgevat als reis.”

“De bolder is ambachtelijk vervaardigd door Klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten. Totaal werden 4.000 leestekens voor de historische teksten uit brons gesneden en gelast op de kolommen.”

“Op 30 augustus wordt het 7.500 kilo wegende kunstwerk in zijn geheel vervoerd naar Den Helder en op locatie geplaatst. Op 31 augustus om 14.30 uur worden de staanders met de historische quotes onthuld. De onthulling van het maritiem icoon is tevens de aftrap voor het driedaagse feest van 10 jaar stedelijke vernieuwing.”

“Uitvoeringsorganisatie Zeestad werd in 2007 opgericht door de toenmalige ministeries van VROM en Defensie, Provincie Noord-Holland en de Gemeente Den Helder. Directeur Ferdinand Vreugdenhil heeft sindsdien als taak om de stedelijke vernieuwing van Den Helder te ontwikkelen én uit te voeren.”

Foto: Productieproces Dubbele Bolder (Foto: Citymarketing Den Helder)

Foto: Historische teksten sieren bolder (Foto: Citymarketing Den Helder)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie