Den Helder en signaleren dementie

Zeventig procent van de mensen die dementeren, woont nog thuis. En het aantal mensen met dementie groeit. De kop van Noord-Holland vergrijst én ontgroent en dus wordt de groep mensen die kans heeft de ziekte te krijgen, steeds groter.

Bedrijven en inwoners worden deze maand januari extra gewezen op het doen van de gratis online cursus goed omgaan met dementie op Dementie vriendelijk

Wethouder Tjitske Biersteker: “We willen dat mensen langer thuis blijven wonen. Dus moeten we ook goed inzetten op preventie en leren signaleren van mensen in een netwerk rond iemand.”

Den Helder is in Noord-Holland Noord de koploper op het gebied van dementievriendelijk zijn, maar kan nog zeker veel verbeteren.

Nel van Ockenburg van Alzheimer Nederland licht toe: “Er is meer bekendheid en we zijn goed bezig. Maar toch is er nog veel te doen. Een hoop bedrijven en organisaties kunnen de cursus nog doen en echt iets veranderen in hun houding naar klanten. Ook moeten we scherp blijven op onze regels en procedures.”

Een greep uit alle initiatieven om Den Helder helemaal dementievriendelijk te krijgen:
– Gesprekken en presentaties bij Internationale Vrouwen Centrum
– Spreken over vergeten
– Clientenreis
– Mantelzorg ondersteuning
– Vervolgtrainingen ambassadeurs in buurthuizen
– Trainingen voor verenigingen
– Dementie onder de aandacht brengen bij de basisscholen dmv door ons ontwikkelde leskoffer dementie
– Voortzetten DemenTalent
– Het Alzheimer café en het lotgenotencontact
– Een Virtual Reality Bril waarmee je kunt ervaren hoe het is om dement te zijn. Deze bril komt in het voorjaar richting Den Helder, dus de uitgelezen kans om het eens te ervaren.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie