Demonstratie vluchtelingen beëindigd

De groep vluchtelingen die sinds woensdagmiddag bij het stadhuis demonstreerden, heeft donderdagavond op verzoek van de gemeente een eind aan de demonstratie gemaakt. Ze zijn even na 22.00 uur ’s avonds teruggekeerd naar de noodopvang in de Maaskamp-kazerne.

Sinds woensdagmiddag hield een groep vluchtelingen zich op bij het stadhuis. Een aantal van hen heeft er ook de nacht van woensdag op donderdag buiten doorgebracht. Zij deden dit om hun ongenoegen te uiten over de lange termijn die de IND nodig heeft om hen in procedure te nemen. Pas dan weten ze immers waar ze aan toe zijn.

Burgemeester Koen Schuiling heeft de groep woensdagmiddag aangehoord, zijn begrip getoond en toegezegd een brief te sturen aan staatssecretaris Dijkhof.

Toen gaandeweg de donderdag bleek dat vluchtelingen hun acties op die plek voort wilden zetten, en opnieuw wilden overnachten, kreeg hun verblijf het karakter van een echte demonstratie. Daar zijn voorwaarden aan verbonden.

De demonstratielocatie mag bijvoorbeeld niet gelegen zijn in de nabijheid van woningen en openbare gebouwen. Dat geldt voor iedereen die wil demonstreren. Dat is de groep ook uitgelegd.

In goed overleg met de gemeente hebben de demonstranten vervolgens besloten de locatie te verlaten en de demonstratie te beëindigen. De groep heeft inmiddels officieel bij de gemeente gemeld dat ze aanstaande maandag overdag bij het station in het centrum willen gaan demonsteren om aandacht te vragen voor hun situatie.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie