Defensie moet investeren in Marine!

Defensie moet ambitieus investeren in de Koninklijke Marine. Alleen dan blijft de kennis van de marine-industrie up-to-date.

Dat staat in een rapport gemaakt in opdracht van onder meer de Stichting Nederlandse Industrie voor Defensie en Veiligheid. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert nam het maandag in ontvangst.

Zorgen dat de marine voortrekker wordt van internationale materieelsamenwerking is een andere aanbeveling uit “De Marine en de Marinebouw Cluster. Een Ecosysteem onder druk”. Hennis ervaart het rapport als steun in de rug, maar kan vanwege de kabinetsformatie, niets toezeggen. In een brief aan de Kamer schreef ze eerder dat bescherming van aanvoerlijnen over zee weer aan belang hebben gewonnen.

“Het is voor iedereen duidelijk dat de Nederlandse economie hiervan afhankelijk is”, aldus de minister. Defensie ontwikkelde daarom al plannen voor nieuwe investeringen in de Koninklijke Marine. Internationale samenwerking en innovatie zijn daarin belangrijke pijlers.

Behoud en ondersteuning van de marinebouw mag niet alleen resulteren in een wensenlijst aan het adres van de overheid, vindt Hennis. Volgens haar is het bedrijfsleven primair verantwoordelijk.

“Van even groot belang is het vermogen van de industrie die internationale samenwerking optimaal op te zoeken en te benutten. Dat vergt van uw kant een uitgekiende strategie voor internationale samenwerking”, aldus Hennis gisteren op het symposium van het Nederlandse Marinebouw Cluster.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie