Deelnemer Helders Elftal Voetbaltoernooi: NEC

Donderdag 19 juli staat om 19.30 uur NEC tegen het Helders elftal op het programma van het Helders Elftal toernooi. De wedstrijd wordt gespeeld op het terrein van FC Den Helder.

N.E.C. (Nijmegen Eendracht Combinatie) is een professionele voetbalvereniging uit Nijmegen, opgericht op 11 april 1910, na een fusie tussen Eendracht (15 november 1900) en NVV Nijmegen (1 augustus 1908). De club speelt in het Goffertstadion dat plaats biedt aan 12.500 toeschouwers. De clubkleuren van N.E.C. bestaan uit de kleurencombinatie van rood, groen en zwart. Het logo van N.E.C. verwijst met de tweekoppige adelaar naar het wapen van Nijmegen.

De Nijmegenaren wonnen nog nooit een grote prijs. Maar N.E.C. haalde echter wel vier keer de finale om de Nederlandse beker. In 1973 was NAC Breda te sterk, in 1983 Ajax, in 1994 Feyenoord en in 2000 Roda JC. De club speelde driemaal Europees voetbal. De laatste keer was dit in het seizoen 2008-2009. In het seizoen 2002-2003 behaalde de ploeg in de laatste minuut van de wedstrijd tegen RKC Waalwijk door een doelpunt van de Tsjech Jarda Simr de vijfde plaats in de eredivisie: de plek die recht gaf op Europees voetbal. N.E.C. werd in dat seizoen in de eerste ronde uitgeschakeld. In 1983 was FC Barcelona in de tweede ronde van de Europacup II te sterk. In de thuiswedstrijd verraste de toenmalige eerstedivisionist door met 2-0 de leiding te nemen. Barcelona, zonder de geblesseerde Diego Maradona, wist echter toch nog met 2-3 te winnen. Thuis boekten de Catalanen een 2-0-overwinning.

Degradatie
Sinds het seizoen 1994/95 speelde N.E.C. tot 2014/15 onafgebroken op het hoogste niveau. De laatste jaren stond N.E.C. meestal bij de onderste regionen van de competitie. N.E.C. had in die periode meerdere (ex-)internationals onder contract: de Hongaar Gabor Babos, de Deen Lasse Schone en de Nederlander Romano Denneboom kwamen uit voor hun nationale elftallen. De voetbalclub zakte in de daaropvolgende jaren af tot de degradatiezone. Zoals in het begin van het seizoen 2013/’14.. Op de laatste speeldag werd directe degradatie afgewend door een 2-2 gelijkspel tegen Ajax. De club verloor op 11 mei 2014 niettemin in de nacompetitie thuis van Sparta Rotterdam met 1-3, nadat die club eerder in Rotterdam al met 1-0 won. Hierdoor degradeerde N.E.C. alsnog naar de eerste divisie.

In het daarop volgende seizoen stond N.E.C. vanaf speelronde 6 bovenaan in de eerste divisie. De club kon na 32 speelronden, met een voorsprong van 21 punten op de nummer twee FC Eindhoven, niet meer achterhaald worden, wat op 3 april 2015 resulteerde in het kampioenschap. N.E.C. won thuis van Sparta Rotterdam met 1-0, wat voldoende was voor de titel en daarmee promotie. N.E.C. verbrak op vrijdag 24 april van datzelfde jaar het puntenrecord in de Jupiler League. De club kwam die dag op 98 punten.

Play-offs
Het seizoen 2016-2017 in de Eredivisie resulteerde in een zestiende plaats. Hierdoor was NEC gedwongen tot het spelen van play-offs. Na een 1-3 en 1-0 winst tegen FC Emmen kwam NEC in de finale van de play-offs. In de uitwedstrijd van de finale werd met 1-0 van NAC Breda verloren. In de thuis wedstrijd verloor NEC met 1-4 van NAC, waardoor NEC naar de Eerste Divisie degradeerde. N.E.C. moest weer zo snel mogelijk promoveren naar de Eredivisie. De club had de beste papieren, maar eindigde uiteindelijk als derde in de Eerste Divisie op 5 punten van kampioen Jong Ajax en 4 van Fortuna Sittard, dat zo een ticket voor de Eredivisie veroverde. Hierdoor moesten de Nijmegenaren deelnamen aan de play-offs. N.E.C. werd al in de halve finale uitgeschakeld door FC Emmen, de nummer zeven van de ranglijst.

Foto via Wikipedia

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie