Deelnemer Helders Elftal Voetbaltoernooi: FC Dordrecht

Donderdag 19 juli staat om 17.00 uur SC Telstar – FC Dordrecht op het programma. FC Dordrecht is een Nederlandse voetbalclub uit Dordrecht. De club kent een rijke historie van vele hoogtepunten, waarbij promotie naar de eredivisie werd afgedwongen, maar ook dieptepunten met degradatie naar de eerste divisie tot gevolg. Ook is een aantal malen de naam van de voetbalclub gewijzigd.

Op 16 augustus 1883 werd de club oorspronkelijk als de D.C.C. (Dordrechtsche Cricket Club) opgericht. Omdat voetbal echter al snel een veel populairdere sport bleek te zijn werd deze in 1891 aan de naam toegevoegd (Dordrechtsche Cricket en Football Club (D.C.F.C.)). Toen in 1899 het voetbal het cricket geheel had overvleugeld ging de club voortaan verder onder de naam D.F.C.

Toen in 1972 de amateur- en proftak gescheiden werden, ging de proftak onder leiding van tv-presentator Dick Passchier verder onder de naam FC Dordrecht. In 1979 werd onder leiding van voorzitter en geldschieter Nico de Vries de organisatie geprofessionaliseerd en werd tevens gepoogd het achterland te vergroten. Daarbij hoorde een nieuw naam: DS’79 (Drechtsteden’79). In 1983 werd het kampioenschap van de Eerste Divisie behaald en promoveerde DS’79 naar de eredivisie, maar degradeerde ook weer gelijk. Aan het eind van seizoen 1986-1987 deed DS weer een stapje omhoog, ditmaal via de nacompetitie. De club stond toen onder leiding van Simon Kistenmaker, maar ook hij kon niet voorkomen dat deze Dordtse club aan het einde van het seizoen weer degradeerde. Toen ging Cees den Braber zich met de club bemoeien en gaf de club haar derde naam: Dordrecht’90.

Promotie
Op 18 mei 2014 promoveerde FC Dordrecht voor het eerst in 19 jaar naar de Eredivisie, na een 3-1 overwinning op Sparta Rotterdam, de heenwedstrijd eindigde in 2-2. Na de degradatie in 2015 vertrokken vrijwel alle basisspelers. Er werd zelfs gevreesd voor degradatie uit de eerste divisie, maar in het seizoen 2017-2018 pakte de club een periodetitel en plaatste zich zodoende voor de nacompetitie.

In de play-offs speelde FC Dordrecht in de eerste ronde tegen SC Cambuur, in de thuiswedstrijd werd er met 1-4 verloren maar in de return zette Dordrecht een ongelofelijke prestatie neer door in Leeuwarden met 1-4 te winnen en uiteindelijk na penalty’s door te gaan naar de volgende ronde. In de halve finale van de play-offs wachtte de confrontatie met Sparta Rotterdam. Het eerste duel in eigen huis werd met een 1-2 verloren, dit nadat Dordrecht vlak voor tijd nog op 1-1 was gekomen door een bizarre eigen goal van zo’n 35 meter afstand. In de return op het Kasteel stond Dordrecht in de eerste helft met 0-2 voor wat genoeg zou zijn om de finale te bereiken, maar in de tweede helft kwam Sparta terug tot 2-2 waardoor promotie uit het oog verdween en FC Dordrecht dus ook komend seizoen in de hernieuwde Keuken Kampioen Divisie speelt.

Supporters
De supporters van FC Dordrecht noemen zichzelf de Schapenkoppen, zoals ook de inwoners van de stad Dordrecht worden genoemd. Ook de benaming Eilandbewoners, verwijzend naar het Eiland van Dordt waar de stad Dordrecht op ligt, wordt veelvuldig genoemd.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie