Concurrentie voor de LOS?

Een groep mensen onder leiding van Nieuwedieper Remco van Es wil met Studio223 de nieuwe lokale omroep van Den Helder worden. Dat meldt Van Es vrijdag in een persbericht. Op dit moment is de LOS nog de lokale omroep, maar die moet volgens Studi0223 “volledig op de schop”.

“Beleving, kwaliteit en zichtbaarheid van de L.O.S. is zwaar onder de maat. De in de afgelopen tijd verplichte doorgevoerde vernieuwingen (tekst tv, mediahub & website) zullen dan ook niet tot verbetering gaan leiden. Het ontbreken van een degelijk werkend radio- en tv-format zonder iedere vorm van creatie is hierdoor (helaas) hoor- en zichtbaar”, zo stelt Van Es. De genoemde verplichte vernieuwingen waren overigens, zo meldt de LOS, geen verplichtingen.

Studio223 bestaat vooralsnog alleen op papier. Een vergunning voor uitzending is er niet en Van Es geeft telefonisch aan deze ook niet te willen aanvragen. De vergunning van de LOS moet in 2018 worden verlengd, maar Studio223 zal er niet om gaan strijden. “Er is al een lokale omroep en daar willen we mee aan de slag, maar we moeten dan wel volledig vanaf nul beginnen.” Contact met de LOS is er nog niet geweest. “Van Es zegt met een groep mensen al een half jaar bezig te zijn, maar in die tijd is er nul contact geweest met ons”, zegt LOS-hoofdredacteur Ronald Boutkan. “Als je van binnenuit de boel wilt verbeteren, moet je toch eerst contact leggen om binnen te komen.”

Beleidsplan
Van Es zegt uiterlijk in augustus de gemeente Den Helder het vijfjarige beleidsplan aan te bieden, waarin de noodzakelijke veranderingen worden onderbouwd tot behoud van een gezonde omroep. De LOS zelf heeft eind vorig jaar al een vijfjaren beleidsplan bij de gemeente ingediend op basis van de landelijke en wettelijke veranderingen die spelen in lokaal omroepland. Dat plan is reeds besproken met het college en enthousiast ontvangen. Het plan gaat uit van meer professionaliteit, waarbij de inkomsten van de omroep stijgen en het percentage (gemeentelijke) bekostiging afneemt. Ook de al ingezette samenwerking in de regio staat erin beschreven. De LOS heeft op dit moment samenwerkingsovereenkomsten met RTV Noordkop, RTV Noord-Holland en Den Helder Actueel en is voor verdere samenwerking in gesprek met Radio Texel en Schagen FM.

Studio223 stelt in haar persbericht: “Bij goedkeuring van het beleidsplan kan STUDIO223 dit jaar starten met een vernieuwde regio-omroep die zich richt op kwaliteit en beleving voor inwoners en ondernemers van Den Helder, Huisduinen en Julianadorp.” Met welke mensen Van Es dit gaat doen is onduidelijk. Bovendien kan een nieuwe lokale omroep pas in 2018 het levenslicht zien in Den Helder, op voorwaarde dat de zendmachtiging van de huidige omroep niet wordt verlengd.

De nieuwe omroep wil ook samenwerken met de omroepen in de regio, maar hoofdredacteur Ed van Oerle van Schagen FM laat in reactie weten nog niet benaderd te zijn door de nieuwe club. “En als ze dat wel doen zal ik aangeven dat wij pas met ze om tafel gaan als ze de officiële lokale omroep van Den Helder zijn. Op dit moment is dat de LOS en daarmee zijn we nu in gesprek over samenwerking.” Ook Gerard Reis (voorzitter van RTV Noordkop) stelt geen behoefte te hebben aan een gesprek. “We hebben een samenwerkingsovereenkomst met de LOS, dat is de omroep van Den Helder.” Wethouder Trees van der Paard is tevreden met de LOS. Tijdens een recent gesprek over de toekomst van de omroep zei ze de ontwikkelingen van de laatste twee jaar en de ambitie die spreekt uit het beleidsplan erg positief te vinden.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie