Bunkers voor één dag open

De bunkers van Atlantikwall van Zeeland tot en met de Waddeneilanden gaan een dag open voor publiek. Op zaterdag 25 mei is het Bunkerdag en tussen 10:00 en 17:00 uur is iedereen welkom om de bunkers te bewonderen.

Achter het oude postkantoor in Den Helder staat een type 616 telefoonbunker. Het is een van de laatste drie in Nederland, deze is ook nog eens in spiegelbeeld gebouwd. In deze bunker werd de communicatie tussen de verschillende verdediging posten rondom Den Helder geregeld. Nu is het een klein museum met een grote collectie.

Een andere communicatiebunker is te vinden op Texel. Op het eiland stonden tijdens de oorlog meer dan 700 bunkers. Een groot deel daarvan is afgebroken. In de Texla-bunker werden de verbindingen gelegd tussen  het vasteland en de batterijen op het eiland. Ook speelde de bunker een belangrijke rol tijdens de Georgische opstand. Tijdens Bunkerdag is deze bunker voor het eerst te bezoeken voor publiek.

Landelijke Bunkerdag
Om stil te staan bij de ingrijpende gevolgen van de Atlantikwall zijn er naast de bunkerbezichtigingen door het hele land verschillende activiteiten voor jong en oud. Tijdens wandelingen en rondleidingen worden de verhalen van de wijk en haar inwoners een nieuw leven ingeblazen. Acteurs tonen hoe het leven er in en rond de bunkers aan toe ging. Historische voertuigen vervoeren de bezoekers tussen de verschillende bunkerlocaties en er zijn verschillende filmvertoningen met historische beelden te bekijken. Speciaal voor kinderen is er een opdrachtenboekje om meer te leren over dit stukje geschiedenis van Nederland.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie