Boosheid over aanlandingsplicht

Vissers in Den Helder zijn boos over de zogenaamde ‘aanlandingsplicht’. Dat is een Europese wet die vissers verplicht om al hun gevangen vis mee naar wal te nemen in plaats van de bijvangst weer terug in zee te gooien.

De Europese Unie heeft deze wet ingevoerd om voedselverspilling tegen te gaan. De EU wil zo voorkomen dat vissers de kleinste visjes terug in de zee gooien, omdat een groot deel hierdoor overlijdt.

Veel vissers zijn het hier totaal niet mee eens, meldt NH. Zij vinden het juist voedselverspilling als ze al hun vis mee naar wal moeten nemen. Met de kleine visjes wordt namelijk weinig gedaan; een groot deel wordt verbrand of weggegooid.

“De kleine visjes verdienen een kans om verder te groeien in de zee”, zegt de Helderse visser Dirk Kraak. De nieuwe Europese wetgeving is volgens hem “zo krom als een hoepel”.

Zelfs zeebioloog Adriaan Rijnsdorp vindt het een rare wet. “Als je de vissers verplicht om al hun vangst mee te nemen dan is het sterftegetal hoger dan wanneer ze de kleine vis terug mogen gooien.”

De onvrede leeft niet alleen in Den Helder. Door het hele land klinken negatieve geluiden vanuit de visserijsector. Vissersbeweging Eendracht Maakt Kracht is zelfs een petitie gestart om hun ongenoegen kenbaar te maken aan de EU. De petitie is al door ruim 18 duizend mensen ondertekend. Als de grens van 30 duizend handtekeningen is bereikt dan zal de petitie aan Brussel worden overhandigd.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie