Bijzondere vondst in scheepswrak

In museum Kaap Skil op Texel onthulden duikers vanmiddag een bijzondere vondst. In een zeventiende eeuw scheepswrak in de Waddenzee bij Texel vonden ze onder andere een wonderbaarlijk goed bewaard gebleven japon.

Vanwege de vele versieringen op de kleding wordt gedacht dat de japon ‘hoog adelijk, mogelijk zelfs koninklijk is’. Het kledingstuk maakt deel uit van een uitgebreide garderobe. Er zijn onder meer een mantel, kousen en lijfjes van zijde met grote hoeveelheden goud- en zilverdraad gevonden.

Naast de kleding vonden de duikers aardewerk uit Italië, een verguld zilveren bokaal en geurstoffen uit Griekenland of Turkije.

Deskundigen van het Rijksmuseum, de Universiteit van Amsterdam en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) beschouwen het gevonden textiel als een van de allerbelangrijkste kledingvondsten in Europa. “Zelden, misschien wel nooit, is er zo’n grote vondst gedaan in een maritieme context” aldus hoogleraar Maarten van Bommel van de Universiteit van Amsterdam.

Het was al langer bekend dat het schip bij Texel op de zeebodem lag. In 2014 werd de schat al opgedoken, maar de vondst werd geheim gehouden om restauratoren de kans te geven de spullen eerst te onderzoeken en te conserveren. De japon is vanaf vandaag te bezichtigen in het museum.

Verhaal door LOS Mediapartner NH.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie