Bewapening en Joods leven in Nostalgia

In het LOS-radioprogramma Nostalgia besteedt Marinus Vermooten zondag 7 oktober van 12.00 tot 15.00 uur aandacht aan de volgende onderwerpen.

Bewapeningswerkplaatsen
Op 16 september 1953, ruim 65 jaar geleden, werden de Bewapeningswerkplaatsen aan de Buitenhaven officieel in gebruik genomen en werden verschillende verdeelde werkplaatsen onder één dak gebracht. Dat gaf behalve een aanzienlijke tijdsbesparing meer efficiëntie. Ooit was de geschutmakerij onderdeel van de rijkswerf. Het torpedoatelier ressorteerde onder de torpedodienst, terwijl de Pyrotechnische Werkplaatsen een op zich zelf staande dienst vormden. In het onderkomen aan de Buitenhaven waren rondom de centrale hal verschillende afdelingen ondergebracht, zoals de torpedomontage, artillerie-stelplaats en een materialenafdeling. De vroegere werknemers Leen Koopmans en Joop Boertjes halen herinneringen op.

Joods leven
In het tweede uur van Nostalgia. Woensdag 26 september werden in Den Helder de eerste herdenkingsstenen geplaatst op vier verschillende locaties ter nagedachtenis van de Joodse inwoners die tijdens de Tweede Wereldoorlog vermoord werden. Tamara Benima vertelde tijdens een drukbezocht gehoor in het Odd Fellowshuis over haar grootvader Maurits van Praag die in de binnenstad tientallen jaren een herenmodezaak dreef. Aansluitend is een interview gekoppeld met haar moeder (wijlen) Benima van Praag. Een opname uit de jaren negentig waarin zij herinneringen ophaalt over het vooroorlogse Joodse leven in Den Helder.

Charles Aznavour
In het derde uur muzikale hoogtepunten van de dichter en zanger van het betere chanson Charles Aznavour. Liefhebbers van het chanson komen volledig aan hun trekken al ontbreken ook enkele van zijn Engelstalige successen niet.

Foto: Toespraak bij certificering van de Bewapeningswerkplaatsen (BW) voor het geven van onderhoud aan reddingsmiddelen in maart 1990.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie