Betere samenwerking marine met Belgen

Het Korps Mariniers en de expeditionaire Belgische Lichte Brigade gaan hun al jaren bestaande band nog verder verstevigen.

De commandant van de marine, luitenant-generaal Rob Verkerk, en de commandant van de Belgische Landcomponent, generaal-majoor Jean-Paul Deconinck, tekenden daarvoor woensdag een zogeheten Letter of Intent.

Decor daarvoor was het amfisch transportschip Zr. Ms. Rotterdam, dat lag afgemeerd in de marinehaven van het Belgische Zeebrugge. In de Letter of Intent komen het Korps Mariniers en de Lichte Brigade overeen om oefenprogramma’s, procedures en tactieken in de toekomst nog beter op elkaar af te stemmen.

“We gaan een stap verder in onze samenwerking door interoperabel te worden (de mogelijkheid van verschillende systemen om met elkaar te communiceren, red.)”, legt Verkerk uit.

Volgens hem is het niet de bedoeling om het Korps Mariniers en de Belgische Lichte Brigade, een onderdeel van de landcomponent, in de toekomst te integreren. “Het doel is om elkaar aan te vullen.”

De ondertekening vond plaats tijdens de oefening Storm Tide. Daarin beoefenden circa 700 militairen uit Duitsland, Nederland en Groot-Brittannië onder meer procedures en technieken om landgenoten in het buitenland te repatriëren.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie