Beter voor DH: “Kampanje terug naar core business”

Driehonderdduizend euro extra begrotingsgeld naar de schouwburg. Hoe ligt dat in de coalitie?, wilde het LOS-radioprogramma De Week Op Zaterdag (DWOZ) weten.

De 3 ton extra subsidie moet de exploitatie over 2019 van het theater stutten. Vraag vooraf: als de Kampanje een regionale functie heeft waarom dragen gemeentes als Hollands Kroon en Schagen dan niet bij?

Gemeenteraadslid Edwin Krijns van het CDA zag zijn geest al dwalen: Den Helder met de pet rond, wat voor het ziekenhuis al moeilijk is. “Het werkt nu eenmaal zo dat hier de regio de lusten heeft en Den Helder de lasten.”

Voorman Carlo Assorgia van Beter voor Den Helder wees erop dat mensen uit Anna Paulowna en Schagen ook naar Hoorn en Alkmaar gaan. Den Helder moet daarmee zien te concurreren, wat meteen de reden is dat de marinestad zelf een stadstheater op de been moet houden.

Toch is Assorgia – met Beter voor DH de grootste coalitiepartner – tegen de extra 3 ton voor het stadstheater. Beter wil een verdere terugdringing van de kosten. Dat kan door het culturele deel van de Kampanje, de voorstellingen, lost te koppelen van het horecadeel, de catering en de zalenverhuur. Die functies kunnen aan de markt worden overgelaten. “Je hebt Kade 60 en restaurant Leuk op twintig passen afstand van de Kampanje, het kan gewoon”, aldus Assorgia.

Hij zette ook grote vraagtekens bij de winst die het horecadeel van de Kampanje draait. Vind je het gek als de gemeente allerlei presentaties, bijeenkomsten en vergaderingen bij de Kampanje houdt? Assorgia ziet liever dat de gemeente daarvoor particuliere ondernemers inschakelt, op Willemsoord, in de binnenstad en in Julianadorp. Nu concurreert de gemeente met de eigen ondernemers.

Krijns van het CDA, de op een na grootste coalitiepartner, kan zich wel vinden in de financiële injectie. Eenvoudigweg omdat de Kampanje aan de voorwaarden van kostenreductie voldaan heeft. Daarnaast, zo stipte Krijns fijntjes aan, heeft de schouwburg altijd al een horeca- en cateringfunctie gehad.

Twee raadsleden van de PVV (oppositie) die ook aan het gesprek deelnamen steunden het betoog van Assorgia  in grote lijnen.

Komende maandag vergadert de raad over de steun aan het theatercomplex. De belangrijkste coalitiepartners zijn er niet over eens. Het zal dus meer dan een eenvoudig bespreekpunt zijn. De vergadering is in het stadhuis aan de Bijlweg en begint om 19.30 uur.

Foto: Helderse politiek op bezoek bij DWOZ. Op de rug gezien Vincent van den Born (links) en Frank Feeburg van de PVV. Aan de andere kant van de tafel links Edwin Krijns (CDA) en Carlo Assorgia van Beter voor DH. (Foto: LOS)

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie