Bedrijfskleding voor bibliotheek

De medewerkers van Kopgroep Bibliotheken werken vanaf nu in speciale bedrijfskleding. Maandag werd in School 7 op feestelijke wijze de invoering van bedrijfskleding geïntroduceerd.

In navolging van bibliotheekorganisaties als Almere, UB Maastricht en de OBA is er bij KopGroep Bibliotheken gekozen om het personeel in de front-office herkenbaar te laten zijn voor het publiek.

Dit sluit goed aan bij de veranderende rol van bibliotheekmedewerkers, die niet meer alleen achter de balie staan, maar ook rondlopen in de bibliotheek. Dan ontstaat de behoefte aan herkenbaarheid. Bijzonder is dat de invoering van bedrijfskleding niet van bovenaf is opgelegd door het management. Tijdens een innovatieproject met alle medewerkers kwam het idee uit de groep zelf.

De bedrijfskleding is ontworpen door Bas van Wayenburg en uitgevoerd door Kroll & de Vries. De kleurstelling is een knipoog naar het landelijke bibliotheeklogo. Geen antraciet met oranje, maar grijs gecombineerd met okergeel.

De vaste medewerkers kunnen kiezen uit een jurkje of een blouse en broek met bijpassend jasje. Voor de mannelijke medewerkers is een zwart overhemd beschikbaar.

Ook de vele vrijwilligers die inmiddels actief zijn bij KopGroep Bibliotheken zijn herkenbaar. Zij dragen een zwarte blouse met opdruk. Op de bijpassende sjaal staat de oudst bekende Nederlandse zin: ‘Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda thu, wat unbidan we nu?’

Vrij vertaald: ‘Alle vogels zijn al aan het nestelen, behalve jij en ik; waar wachten we nog op?’ Het zijn waarschijnlijk twee regels uit een liefdesliedje, maar het kan ook religieuze beeldspraak zijn. In ieder geval past deze verwijzing goed bij de bibliotheek als ‘schatkamer van kennis’.

In Zaal 7 -die voor de gelegenheid was omgedoopt tot Salon 7- werd het startsein feestelijk gevierd. Er was een kleine modeshow waarin alle variaties van de bedrijfskleding werden getoond.

Daarna kregen liefhebbers een korte behandeling van een kapster, visagiste of nagelstyliste. Ook kon er genoten worden van een hand- en onderarm massage en kregen de medewerkers praktische tips over het dragen van de sjaal.

Reageer als eerste op dit bericht!

Geef een reactie